Възрастен русенец даде 6000 лв. на доктор-менте
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Май 2022 13:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Възрастен русенец даде 6000 лв. на доктор-менте

/КРОСС/ Възрастен русенец е поредната жертва на телефонни измамници, съобщават от полицията. 72-годишният мъж бил измамен по класическата схема „помогни за лечение на близък".

По негови данни, в петък сутринта получил обаждане от мъж, който се е представил за лекар от русенска болница и обяснил, че в спешното отделение на медицинското заведение е приета дъщеря му в тежко състояние, след инцидент и тя се нуждае от скъпа ортопедична операция, за да не загуби крака си. Мнимият доктор обяснил, че е необходимо да се заплати сумата от 14 000 лева, но възрастният мъж обяснил, че може да събере само 6 000 лв. Непознатият го уговорил да събере колкото пари може и да ги предаде на човека, който ще изпрати, като уточнил, че това е сина му и той работи в Здравната каса. После го успокоил, че останалите ще може да потърси, събере и да предостави в здравната каса в началото на следващата седмица.

За по-голяма достоверност „докторът" предложил на потърпевшия да говори с дъщеря си, за да я успокои за предстоящите операции, но го предупредил предварително, че тя говори бавно и провлачено, защото е упоена и е с ударена челюст. Така мъжът чул в слушалката женски глас, който повтарял „Татко, помогни ми!".

По-късно пред входа на жилището си 72-годишният предал на млад мъж 6-те хиляди лева и потвърдил на „доктора" за това, а той от своя страна му обещал да го информира след приключване на операциите. Мъжът така и не получил обаждане, а че е измамен разбрал чак след като позвънил на дъщеря си.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК, разследва се от криминалистите.