Предстоящи събития в страната за 10 май
Секция: Предстоящи събития
10 Май 2022 05:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната за 10 май

/КРОСС/ ***
София. От 9.00 часа в зала 3 на Министерски съвет ще се проведе работна среща между представители на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищaта" и 15 неправителствени организации. Целта е запознаване с проблемите при провеждането на обучението и изпита на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС.

***
София. От 9.30 часа в Конферентната зала на Юридическия факултет към Софийския университет председателят на Народното събрание Никола Минчев ще поздрави организаторите и участниците в международната юридическа конференция „Суверенна Европа: предизвикателства, нужди, решения"

***
София. От 10.00 часа КНСБ ще проведе своя Девети конгрес. Събитието ще е в "Интер експо център". Гости ще бъдат председателят на Народното събрание Никола Минчев, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерите Корнелия Нинова, Гроздан Караджов, Калина Константинова, Борислав Сандов, министрите на труда и социалната политика Георги Гьоков, на образованието Николай Денков, на здравеопазването Асена Сербезова, на електронното управление Божидар Божанов, на иновациите и растежа Даниел Лорер, народни представители, представители на всички политически партии, държавни и образователни институции, работодателски организации, кметът на София Йорданка Фандъкова и др.

***
София. От 10.00 часа в пресклуба на БТА ще бъде открита конференция на тема "Гражданското общество и институциите", в рамките на инициативата на БТА "Български гласове за Европа". Конференцията ще открият евродепутатът Ангел Джамбазки, омбудсманът Диана Ковачева, областният управител на Шумен Владимир Йолов, Найден Косев - заместник-кмет "Образование и култура" на община Шумен и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

***
София. От 11.00 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция на тема "Кога и как ще се включат таксиметровите превози в националния протест на транспортния сектор заради високите цени на горивата и липсата на транспортни политики в България?"

***
София. От 12.00 часа в пресклуба на БТА ще бъдат представени на резултатите от национално представително проучване на тема: "Войната в Украйна и познаването на историческите факти в отношенията България - Русия".

***
София. От 13.00 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция на тема: "Национална кампания за профилактика на кожата „Евромеланома 2022".

***
София. От 10.00 часа пред сградата на НЦЗПБ (бул. „Янко Сакъзов" №26)., директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова ще даде подробности относно резултатите от изследваната проба на дете от Бургас със съмнение за остър хепатит с неизвестна етиология.

***
София. От 12.00 часа в Министерството на иновациите и растежа министър Даниел Лорер ще проведе среща с представители на Асоциацията на банките в България и Фонда на фондовете.

***
София. От 17.00 часа в сградата на КТ „Подкрепа" Федерация на транспортните работници „Подкрепа" ще проведе среща с ръководствата на синдикалните си организации в "Столичен автотранспорт" ЕАД, „Столичен електротранспорт" ЕАД, „Метрополитен" ЕАД и „Център за градска мобилност" ЕАД по повод нарасналото напрежение във връзка с несигурността в своевременното изплащане на трудовите възнаграждения на работещите в дружествата.

***
София. От 18.00 часа в изложбена зала „Триъгълна кула на Сердика" на Регионален исторически музей - София ще бъде открира изложба от най-престижния си раздел - Биенале за хартиено изкуство. Изложбата СТАРОТО НОВО е кураторска селекция на произведения от Колекция „Аматерас".

***
София. От 19:00 часа в Салонната зала на ГалериятVivacom Art Hall Оборище 5 ще бъде открита изложбата „Новата класика" на НИКИОТО

***
Варна. От 09:30 часа пред Щаба на Военноморските сили ще се проведе военен ритуал по посрещане на командира на Военноморското командване на НАТО (MARCOM) вицеадмирал Кийт Блънт.

***
Варна. От 15.00 часа в Юнашки салон ще се проведе ежегодната церемония за награждаване на доброволци „Младите хора и бъдещето", организирана от Дирекция „Превенции", Община Варна. По време на събитието ще бъдат отличени ученици - доброволци от 12 клас, за принос и активна доброволческа работа в развитието на общинската политика за превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора.

***
Варна. От 15.00 часа в зала "Север", ет. 2 в Археологически музей Варна. ще се състои откриването на благотворителната изложба "В света на мечтателите" на ЧДГ и ЧСУ "Мечтатели", организирана с подкрепата на РИМ-Варна. Изложбата има благородна цел - да се съберат средства за деца със спина бифида и хидроцефалия. Празникът на светите братя Кирил и Методий на 11 май мотивира децата от всички възрасти в институцията да разкрият как изкуството може да създава добро. Творбите, създадени от деца за деца, може да бъдат разгледани до 31 май в зала "Север" , етаж 2 в сградата на Археологическия музей.

***
Видин. От 10.00 часа в Община Видин ще се проведе 20-то издание на инициативата „Мениджър за един ден", което ще премине под наслов "Силата на един екип". Местната институция ще приеме трима ученици от Професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров" - Видин. На кметския стол ще застане Светослав Каменов, в ролята на заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика ще влезе Вивиан Петрова, а на заместник-кмета по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие - Симона Петрова. Кметът на Общината д-р Цветан Ценков ще приеме младите хора в кабинета си в 10:00 ч. и ще даде старт на инициативата, а в 14:00 ч. ще им връчи сертификатите за участие.

***
Видин. От 11.00 часа заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова ще вземе участие в пресконференция, която ще се проведе в Медийния център в сградата на общинската администрация (партерен етаж, срещу пропуска). Тема на пресконференцията е предстоящият Атлетически пробег "Видин Рън" и съпътстващите го събития.

***
Пловдив. От 17.30 часа в Дом на културата „Борис Христов" ще се състои откриване на изложба на творци от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов" и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев" /АМТИИ-Пловдив/, с участието на състави от Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка", Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев" - Котел, Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков" - Пловдив и Националната гимназия за сценични и екранни изкуства - Пловдив.

***
Поморие. От 14.30 часа в хотел „Уейв Ризорт" министърът на земеделието д-р Иван Иванов ще открие Международно изложение „30 години ЛИДЕР в ЕС". В 16:30 ч. ще бъдат представени постиженията на подхода ЛИДЕР на европейско ниво и в държавите членки за периода на неговото прилагане.

***
Хасково. От 12.00 часа в залата на ет2 на община Хасково ще се проведе пресконференция във връзка с 56-тото издание на Националния събор "Китна тракия пее и танцува".

***
Шумен. От 17.00 часа в НЧ "Добри Войников - 1856" ще се представи изложба на издания на Васил Друмев и филм по повод 150 години от първото издание на драмата на Васил Друмев „Иванко, убиецът на Асеня I" /1872/.