Превозвачите от цялата страна тръгват към София, големи задръствания по АМ "Тракия"
Секция: Автомобили
10 Май 2022 15:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Превозвачите от цялата страна тръгват към София, големи задръствания по АМ "Тракия"

/КРОСС/ Протестиращи превозвачи от цялата страна вече пътуват в посока София, където ще подкрепят своите колеги. Това заяви в интервю за Actualno.com Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Тя потвърди информацията, че ситуацията към момента остава напрегната и неясна, тъй като представители на бранша са блокирани на входовете на София. Причината - органите на реда не допускат протестиращите да направят шествие до центъра на столицата, където крайната точка трябваше да е сградата на Министерски съвет. Поради това стотици тирове и камиони остават на входовете откъм парк "Врана" в посока центъра на града по бул. "Цариградско шосе". На място пристигнаха и представители на таксиметровите компании в знак на подкрепа.

"Не е вярно, че приключваме протеста, напротив - колегите от цялата страна - Пловдив, Благоевград, Плевен, вече пътуват към нас. Органите на реда продължават да не ни допускат до центъра, въпреки че имаме законово разрешение за това", обяви Милтенова пред Actualno.com и допълни, че явно всичко се прави с цел провокация: "Опитват се да ни изкарат аборигени и съвсем съзнателно ни провокират. Продължаваме да твърдим, че тези хора нещо целят - опитват се да ни предизвикват и да се стигне до ексцесии с цел да ни обвинят след това. Ние обаче сме интелигентни и възпитани хора и продължаваме мирно да отстояваме нашите искания", разказа още Милтенова. Тя препотвърди и подготвяният национален протест на 18 май: "Следващата седмица ще блокираме държавата буквално, тъй като ще преустановим цялостна дейност. Виждаме, че и представители на таксиметровите шофьори също са с нас. Надяваме се повече граждани също да ни подкрепят", заяви още тя пред Actualno.com.

Припомняме, че според предварителната организация протестът трябваше да тръгне към "Дондуков 1" в 9:30 часа. Това обаче така и не се случи, след като органите на реда не допуснаха протестиращите да напуснат района. Именно затова те блокираха и четирите ленти на "Цариградско шосе", впоследствие освободиха едната.

По непотвърдена информация от МВР и Столичната дирекция са обяснили на организаторите, че те спазват заръките на местната власт и заявяват, че не трябва в центъра на столицата да има тежкотоварна техника. Превозвачите се оплакват и от "заложени капани" - автомобилни инспектори правят внезапни проверки на камионите. От сектор "Транспорт" остават непреклонни - основните искания са намаляване на акциза на горивата с 50%, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата. Друго от исканията е и премахване на биокомпонентата за горивата.

На 20 април т.г. Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация говори относно ситуацията с горивата, че е обсъждано между държавата и превозвачите поевтиняване на биокомпонента на горивата със 7-8 стотинки, но с цел да има и цялостно поевтиняване (превозвачи смятат, че при по-евтина биокомпонента може да има по-ниска обща цена с 10-15 стотинки на литър), като държавата следва да реши. По думите му обаче, това е нарушение на евродиректива. Отделно, това намаление не е особено голяма стойност, каза Бенчев. А за намаляване на акциза с 50% (превозвачите смятат, че това значи 33 стотинки поевтиняване на литър), Бенчев заяви следното - няма процедура за такова искане, тъй като България вече е на границата като размер на акциза съгласно правилата в ЕС. Има обаче твърдения, че заради промяната в ситуацията поради коронавируса и войната в Украйна Брюксел вече допуска възможност за изключения и ново намаляване на акциза.