Предстоящи събития в страната за 11 май
Секция: Предстоящи събития
11 Май 2022 06:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната за 11 май

/КРОСС/ ***
София. От 9.30 часа в Sofia Hotel Balkan Атлантическият клуб в България, съвместно с Посолството на Испания в София, Фондация Конрад Аденауер, Посолство на САЩ в София и NATO Public Diplomacy Division, ще бъдат домакин на конференцията "НАТО след Мадрид: Урокът от Украйна".

***
София. От 10.00 часа ще се състои официалното откриване на новопостроената сграда на детска градина 146 „Звездица" в кв."Сеславци", район Кремиковци. На откриването ще присъстват заместник-кметовете по образование на Столична община Мирослав Боршош и по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.

***
София. От 11.00 часа в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" ще бъде открита изложба в чест на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 г. от написването на неговата "История славянобългарска". В експозицията ще бъдат изложени 26-те оригинални преписа на "История славянобългарска", които се съхраняват във фонда на Библиотеката.

***
София. От 12.00 часа в БТА ще се проведе пресконференция на НАЦИОНАЛЕН КРЪГ „ЗА МАКЕДОНИЯ". Говорители на инициативата са проф. Пламен Павлов, проф. Николай Овчаров и проф. Ана Кочева.

***
София. От 13.00 часа в централата на ПП АБВ на улица „Врабча" 23 ще се проведе пресконференция.

***
София/Варна. От 18.00 часа „Възраждане" организира Национален протест на пл. "Народно събрание" в град София. По същото време в 18:00 членовете и симпатизантите на Възраждане-Варна ще протестират пред Областната администрация в града. Основното искане на протеста е оставка на правителството, което в последните месеци се занимава повече с войната в Украйна, отколкото с проблемите на българите в България.

***
София. От 18.00 часа в Софийска градска художествена галерия Комисията по досиетата Ви кани ще представи документалния сборник Държавна сигурност активни и остри мероприятия (1944-1991).

***
Асеновград. От 18:00 часа в Старинно училище „Свети Георги" ще бъде открита изложбата "Тримата Големи". Изложбата „Тримата Големи" ще бъде представена от изкуствоведа Вихра Григорова и ще може да бъде разгледана до 31.08.22 г.

***
Благоевград. От 11.00 часа в ЮЗУ „Неофит Рилски ще започнат XVI национални филологически четения за студенти и докторанти

***
Благоевград. От 17.30 часа в Градската художествена галерия.Николай Терзийски ще представи своя трети роман „Звезди под клепачите".

***
Бургас. От 11.00 часа в залата на Общинския съвет в Културен дом НХК консултантският екип от международния консорциум IDOM ще представи пред общинските съветници на Бургас проучването и идейния проект за изграждане на Специализирана детска болница в града.

***
Варна. От 10.00 часа в Икономически университет - Варна ще бъде открит дискусионен форум организиран от Камара на медиаторите в България, Университетски център по медиация към Икономически университет - Варна и Институт Итера

***
Велико Търново. От 11.00 часа в пресклуб БТА във Велико Търново ще се проведе заключителна пресконференция, на която ще бъдат популяризирани постигнатите цели и резултати от изпълнението на проект BG16RFOP001-1.027-0008-C01 „По-добра паркова среда в град Горна Оряховица".

***
Видин. От 11:00 часа кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова ще бъдат гости на празничния концерт на СУ "Св. св. Кирил и Методий" в Драматичния театър "Владимир Трандафилов", а от 19:30 ч. ще присъстват на тържественото отбелязване на 140-годишнината на СУ "Цар Симеон Велики", което ще се проведе в спортна зала "Фестивална".

***
Видин. От 9.30 часа ще се проведе тържествено откриване на празника на СУ "Цар Симеон Велики" пред централния вход.

***
Добрич. От 10.00 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция по повод инициативата „Български гласове за Европа". Конференцията се очаква да открият евродепутатът Цветелина Пенкова, кметът на Добрич Йордан Йорданов и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

***
к.к. Албена. От 12.30 часа в зала „Sea" на хотел Maritim Paradise Blue 5*, Албена.ще се проведе проведе пресконференция по повод Световната купа по модерен петобой.

***
Плевен. От 11.00 часа в пресклуба на БТА ще дадат пресконференция кметът на Община Левски Любка Александрова и Богдан Николов за предстоящо голямо спортно събитие -Национален шампионат по мотокрос - трети кръг, който ще се състои на 14 и 15 май, 2022, на мотополигон "Козар Белене", община Левски, област Плевен.

***
Плевен. От 13.00 часа в Регионалният академичен център - Плевен (РАЦ) ще бъде открита фотодокументалната изложба „Звънът - миналото среща бъдещето".

***
Пловдив. От 18:00 часа в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев" 14 ще бъде открита изложбата „125 години организирано тракийско движение в България", подготвена от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт.

***
Рилския манастир. От 11.00 часа в Рилския манастир ще бъдат връчени традиционните награди „Св. Иван Рилски" на директори на училища.

***
Русе. От 19.00 часа в Доходното здание в Русе ще се играе спектакълът „Ернани". Постановката се посвещава на 20-ата годишнина от основаването на Асоциация „Еврорегион Данубис", като по този начин от Държавната опера в крайдунавския град засвидетелстват своето уважение към дейността на организацията и настоящия изпълнителен директор Лили Ганчева.

***
Сливен. От 9.00 часа в двора на училище „Св. Св. Кирил и Методий" ще се състои водосвет и концерт по повод 140 години от създаването на училището - ще присъства зам.-кметът Пепа Чиликова

***
Сливен. От 10.00 часа в сливенския театър ще се проведе откриване фестивал детска книга.

***
Сливен. От 12.00 часа в бившия Дом на учителя ще се състои официално откриване на нов дом на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, водосвет , кратка презентация - ще присъства зам.-кметът Пепа Чиликова

***
Сливен. От 12.00 часа кметът Стефан Радев ще посети село Блатец, където се навършват 150 години от построяването на храм "Св.св. Кирил и Методий". От 9 часа ще има света литургия в църквата на селото.

***
Стара Загора. От 10.00 часа в хотел „Калиста" ще се състои представяне на биографичната книга „Проф. д-р Никола Белев - патриарх на ветеринарномедицинската професия".

***
Шумен. От 11.00 часа министърът на земеделието д-р Иван Иванов ще участва в тържествената сесия на общински съвет - Шумен по повод празника на града. От 12.00 часа министър Иванов ще се срещне с колектива на Държавно предприятие „Кабиюк", с. Коньовец. След това в 13:30 часа се планира да посети Винарска изба „Царев брод", с. Царев брод. По време на работната си визита в района д-р Иванов ще се запознае и с колектива на Земеделска кооперация „Напредък", гр. Велики Преслав. От 16:30 часа се предвижда министър Иванов да се срещне и със земеделски производители и преработватели от областта.