Ирена Анастасова: Благодарение на БСП в бюджета за тази година има 20 млрд. лева за социални дейности
Секция: Анализи
11 Май 2022 11:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ирена Анастасова: Благодарение на БСП в бюджета за тази година има 20 млрд. лева за социални дейности

/КРОСС/ Всяко едно изискване на големите геополитически играчи трябва да преминава през призмата на българските национални интереси

"Сериозни са предизвикателствата пред нашата партия. БСП се ръководи стриктно от записаното в коалиционното споразумение, проведохме сериозни коалиционни преговори и отстояхме огромна част от нашите предизборни ангажименти." Това каза заместник-председателят на БСП и депутат от левицата Ирена Анастасова в ефира на БСТВ и допълни, че предимството на социалистите е в тяхната последователност на действията.

По думите й се намираме в тежко положение, кризи и международна ситуация, каквито не сме преживявали през последните 30 години. "Въпреки това държавата намери средства и в бюджета за тази година са отделени 20 млрд. лв. за социални дейности. Това е най-социалния бюджет за България през последните три десетилетия", добави още Анастасова.

"В момента, когато разговаряме за актуализацията на бюджета и благодарение на нашата позиция българските граждани ще видят в значителен елемент засилването на грижата за хората. Обсъждаме увеличаване на детските надбавки - допълнителна помощ за всяко дете от юни до декември, както и необлагаем минимум, който ще доведе до увеличаване на доходите на най-бедните, а предлаганото от нас облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества като цяло ще донесе повече средства за социални дейности", коментира заместник-председателят на БСП предложенията на левицата в социалната сфера.

Тя бе категорична, че актуализацията на пенсиите трябва да се случи при всички случаи, както и да се запази до края на годината ковид добавката от 60 лева. "Това са все средства, които ще костват на бюджета 1.5 млрд. лева допълнително, но те са насочени към социалната сфера и човек трябва с много изкривен поглед да гледа, за да каже, че БСП не предприема действия в тази посока", подчерта Ирена Анастасова.

"България не изнася оръжие за Украйна именно заради това, че БСП е част от тази коалиция. Без подписа на г-жа Нинова и 1 патрон не може да се изнесе за Украйна, защото тя е министър на икономиката и по закон е последния човек, който се разписва преди да бъде разрешен даден износ на оръжия", каза депутатът от БСП относно ситуацията с износа на оръжия и изрази недоумение от нападките на президента Радев в тази посока, тъй като по думите й такива решения се съгласуват с ведомства и служби, чиито ръководства са назначени по времето на назначените от самия него служебни правителства.

Според нея всички логически изводи сочат в посока, че чрез Корнелия Нинова като председател на БСП се прави опит да бъде уязвена самата партия, което е грозно и неблагодарно. "Когато председателя на нашата партия Корнелия Нинова нарича Русия приятелска страна, а президента избран с гласовете на БСП определя същата тази Русия агресор - това не ми звучи добре", допълни Анастасова.

Тя коментира и стачката на превозвачите, определяйки я като опит правителството да бъде свалено и заяви, че ГЕРБ и ДПС са обединени в исканията си за това кабинета да бъде свален.

В заключение депутатът от левицата каза, че предсрочните избори в момента не биха довели до стабилност, а изхода е разумно поведение на партиите в коалицията. "Всяко едно изискване на големите геополитически играчи трябва да бъде преценено през българските национални интереси. Всяко едно управление на България трябва да се грижи за интересите на тези, които живеят в нашата родина", довърши тя.