Блинкен изтъкнал пред Петков важността на бързото присъединяване на квалифицирани кандидати към ЕС
Секция: Коментари
11 Май 2022 15:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Блинкен изтъкнал пред Петков важността на бързото присъединяване на квалифицирани кандидати към ЕС

/КРОСС/ "Държавният секретар Антъни Дж. Блинкен се срещна виртуално с българския министър председател Кирил Петков." Това заяви на формалния си уебсайт Държавният департамент на Съединени американски щати, като цитира За срещата заяви в Туитър още във вторник вечерта министър председателят Кирил Петков.

"Имах удоволствието да беседвам с Държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен. Обсъдихме усилването на съдействието и диверсификацията на енергийните източници и направления. Съединени американски щати и България са съдружници и стратегически сътрудници, а енергийното съдействие ще способства за увеличение на енергийната сигурност и деверсификация в района," написа той на британски в обществената мрежа. А в сряда сутринта сбито известие, вмъкнато в новината за срещата на Петков с вицепрезидента Камала Харис, разпрати и Правителствената осведомителна работа.

"Държавният секретар Блинкен акцентира значимостта да бъде даден обединен отговор, както от страна на НАТО, по този начин и от страна на Съединени американски щати и Европейски Съюз на неоправданата и непровокирана инвазия на Русия в Украйна и сподели, че Съединените щати ще продължат да поддържат модернизацията на въоръжените сили на България и целите на страната за енергийна сигурност", се споделя още в изказването на представителя на Блинкен.

"Двамата потвърдиха своята обща визия за нашите трансатлантически връзки, а държавният секретар акцентира още веднъж значимостта на бързото присъединение на квалифицирани претенденти към Европейския съюз", приключва изказването на Нед Прайс, без в него да са категорично упоменати районен съд Македония и Албания и българското несъгласие против Скопие. В известието на Министерския съвет въпросът с районен съд Македония беше още по-старателно заобиколен - Блинкен и Петков разговаряли за " стабилността и развиването на Западните Балкани".