Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий” отбеляза патронния си празник
Секция: КУЛТУРА
11 Май 2022 21:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий” отбеляза патронния си празник

/КРОСС/ Днес университетът в старопрестолната ни столица отбеляза своя патронен празник в деня на светите равноапостоли братята Кирил и Методий.

 

 

Ректорът проф. д-р Христо Бонджолов поднесе венец на признателност към делото на светите братя Кирил и Методий от името на академичната общност на Великотърновския университет.

 

 

В аулата се проведе тържествено събрание на академичната общност, на което присъстваха академичният съвет и бившите ректори на университета доц. д-р Владимир Попов (1991-1995) проф. д.ф.н Иван Харалампиев (1999-2007), областният управител на Великотърновска област Людмила Илиева, кметът на старопрестолния град Даниел Панов, Великотърновският митрополит Григорий, декани, преподаватели, настоящи, бивши и бъдещи възпитаници, служители и гости на университета.

 

 

Приветствия към академичната общност поднесоха ректорът на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" проф. д-р Христо Бонджолов, проф. д.ю.н. Атанас Семов, чл.-кор. на БАН и носител на Катедра „Жан Моне" на ЕС, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски" и съдия в Конституционния съд на Република България.

 

 

Ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов изтъкна в речта си, че „търновската алма-матер е достоен храм на знанието в духовната столица на България". „Това е нашият втори дом и мястото, от което сме тръгнали. Получили сме своите знания и винаги ще се връщаме, защото университетът е нещото, което трябва да ни обедини като общност. Ние трябва да задаваме темпото, трябва да сме достойни за нашите предци."

 

 

В словото си проф. Атанас Семов изтъкна, че „няма друг народ по света с официален празник, посветен на словото, просветата и духовността, защото това не е от мерак да си присвоим делото на светите братя просветители.Този празник е доказателство за дълбоко вкоренената в българската психология потребност за опазване на националната идентичност." В заключение на своята лекция пред академичната общност той сподели, че е „наш дълг да положим усилия за опазване на историческата памет, националната ни идентичност и патриотичното самосъзнание на българския народ. Веднъж, защото това е гаранция за оцеляването и въздигането на България, втори път, защото това е дългът пред предците, героите и децата ни. Народ, който може да роди толкова много и грамадни личности като българските възрожденци и революционери, е велик народ. Нужно е да опазим националната си памет, за да е имала смисъл саможертвата на героите ни и за да я има тяхната и нашата България."

 

 

Тържеството завърши с празничен богослов, отслужен от Великотърновския митрополит Григорий.

 

 

Областният управител Людмила Илиева пожела в поздравителен адрес до ръководството, преподавателите и студентите на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" следното: „11 май е един от най-светлите празници в българския духовен календар. Ден, в който почитаме Първоучителите - светите братя Кирил и Методий, чието дело дава мощен тласък за развитие на европейската цивилизация. Като техен следовник Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий" има всички основания да се гордее с постиженията си в образователния процес и научната дейност! Пожелавам ви да държите все така високо ниво и убедено да следвате мисията си, а именно да възхождате, просвещавате и възвисявате!"

 

 

Ученици от училищата във Велико Търново, поднесоха цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий. Заедно със своите учители и родители те отдадоха почит към създателите и разпространителите на славянската писменост.