Министър Иванов: В сегашната затруднена пазарна ситуация разработваме допълнителни мерки за подпомагане на земеделските производители
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Май 2022 07:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Иванов: В сегашната затруднена пазарна ситуация разработваме допълнителни мерки за подпомагане на земеделските производители

/КРОСС/ "Разработваме допълнителни мерки за подпомагане на земеделските производители и гарантиране на тяхната устойчивост в условията на безпрецедентни пазарни предизвикателства, породени от военния конфликт в Украйна, в предвидените от Европейската комисия временни рамки". Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на срещите си в Шумен с десетки стопани от всички сектори от земеделието, включително и от преработвателния. Той подчерта, че за това ще бъдат водени разговори с Министерство на финансите.

„Много възможности за подкрепа на земеделието са залегнали и в Стратегическия план при увеличеното национално съфинансиране от 60%, както и по Плана за възстановяване и устойчивост", каза още той.

На срещата от страна на земеделските стопани бяха поставени много и различни въпроси, свързани с проблеми с напояването в областта, с референтната дата за преходната помощ за животни, реализацията на продукцията и предвидените за изграждане събирателни центрове, самолетната защита на област Шумен от градушките и други. Министър Иванов отговори и на въпроси, свързани и с мерки 4.1 и 4.2 от настоящия програмен период, като увери присъстващите, че Министерството на земеделието и ДФЗ полагат усилия за своевременно разглеждане и оценяване на всички проектни предложения и преодоляване на съществуващи забавяния.

По-рано през деня министър Иванов се срещна и със земеделци във Велики Преслав. Присъстващите на срещите изразиха благодарност за директния диалог и споделиха, че до момента не са имали такъв с ръководството на Министерство на земеделието. Министър Иванов пое ангажимент за поддържане на прекия диалог с бранша и взаимни усилия за решаване на проблемите, пред които е изправен той.