УЕФА увеличи участниците в груповата фаза на Шампионската лига
Секция: СПОРТ
12 Май 2022 08:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
УЕФА увеличи участниците в груповата фаза на Шампионската лига

/КРОСС/ Президен­тът на УЕФА Алек­сан­дър Чеферин комен­тира обявените промени във фор­мата на Шам­пион­с­ката лига. Словенецът е категоричен, че от европейс­ката цен­т­рала са отдадени към зачитането на цен­нос­тите на спорта и отворените врати на всички отборни със­тезания.

От сезон 2024/25 се увеличават учас­т­ниците в груповата фаза на тур­нира и от 32 сега, ще станат 36. Пър­вите две от новите четири места в Шам­пион­с­ката лига ще бъдат предос­тавени на страните с най-висок коефициент от всички техни учас­т­ници в европейс­ките тур­нири в пос­лед­ните два сезона.

"УЕФА ясно показа, че сме изцяло отдадени на зачитането на основ­ните цен­ности на спорта и на защитата на ключовия прин­цип на отворените за всички отбори със­тезания. Спор­т­ният момент с квалификациите остава като европейски модел, напълно в съот­вет­с­т­вие с цен­нос­тите на основателите на тур­нира на шам­пионите и обър­нат и към по-малките клубове", каза президен­тът на УЕФА Алек­сан­дър Чеферин.

Изпъл­нител­ният комитет на УЕФА реши на заседанието във Виена, че отк­риващият мач на европейс­кото пър­вен­с­тво по фут­бол в Гер­мания през 2024 година ще се играе на "Алианц Арена" в Мюн­хен на 14 юни, а финалът на тур­нира ще се проведе на "Олим­пиащадион" в Бер­лин на 14 юли. Европейс­ката цен­т­рала определи три регионални "клъс­търа" на градовете, в които ще се играят мачовете, с цел да се намали пътуването на отбори и фенове.

Финалът на Лигата на кон­ферен­циите през 2023 година ще се играе на 7 юни в чеш­ката столица Прага. След­ващият редовен кон­г­рес на УЕФА ще се проведе в Лисабон на 5 април 2023 година.