Номерът с Украйна е неприложим по отношение на ветото върху РСМ
Секция: Коментари
12 Май 2022 08:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Номерът с Украйна е неприложим по отношение на ветото върху РСМ

/КРОСС/ Още по-абсурдното е, че се намират и българи, които са готови с радост да обслужат каузата на Скопие под натиска на Вашингтон и Брюксел Според някои анализатори "Продъл­жаваме промяната" проявила висока коалиционна кул­тура, измис­ляйки такова решение за помощта за Украйна, което да задоволи неп­римиримите по въп­роса БСП и ДБ.

Вярно е, че в резул­тат на фор­мулиров­ката, че ще предос­тавим воен­нотех­ническа помощ, т. е. няма да пращаме оръжия, а само ще извър­ш­ваме ремон­тни дей­ности, коалицията оцеля. Само че ПП много ще сбърка, ако реши, че подобен "маньовър", както се изразяваше другарят Тодор Жив­ков, може да проработи и в други, значително по-сложни ситуации. Такъв ход може и да се оказа печеливш по казуса "Украйна", но със сигур­ност ще бъде губещ при казуса "бъл­гар­с­кото вето над Скопие".

Както сочат всички социологически проуч­вания, огром­ното мнозин­с­тво от бъл­гар­с­ките граж­дани са срещу падането на ветото. Изс­лед­ване на "Галъп", пуб­ликувано през април, показа, че през пос­лед­ните две години броят на хората, категорично нежелаещи ветото да пада, се е увеличил с десет пун­кта и вече е близо 70%. Логично е тези хора да бъдат изк­лючително гневни, ако това вето падне. И вече в този случай никакви витиевати фор­мулировки, гар­нирани обилно с евро-атлантическа риторика, няма да спасят положението.

Вярно, премиерът Пет­ков пос­тоянно отрича, че е давал някакви обещания по темата на Брюк­сел и Вашин­г­тон. Обаче, първо, той и за други неща категорично отричаше, пък те после се оказаха верни. И второ, нашите македон­ски приятели не спират да говорят дори за някакви под­гот­вени вече документи, които били пред под­пис­ване. От жиз­нерадос­т­ното им говорене по темата на нас ни става пределно ясно, че въп­рос­ните документи едва ли ще съдър­жат нещо добро за Бъл­гария. И още нещо важно има. Румен Радев онзи ден каза нещо, което ние отдавна си знаем, но съв­сем друго е, когато официално го заявява президен­тът на репуб­ликата. Натис­кът върху Бъл­гария да свали ветото е огромен, каза той.

Едва ли някой в Бъл­гария се съм­нява в това. Почти всеки ден тук идват разни високопос­тавени брюк­сел­ски чинов­ници, които ни обяс­няват как тряб­вало да се под­чиним на нареж­дането по темата. Наис­тина наб­людаваме една абсур­дна ситуация. Големите начал­ници се дър­жат с нас така, все едно ние сме кан­дидати за член на ЕС, а не РСМ. Скопие не изпъл­нява базисни условия за член­с­тво в този съюз, а претен­циите са към нас. В крайна сметка нещата, на които дър­жим, са повече от естес­т­вени. Искаме да се уважават правата на бъл­гарите в РСМ, да се премах­нат фал­шификациите от учеб­ниците им и да спрат да крадат историята ни. Извинете, ама Гър­ция поиска съседите ни да си сменят името, за да ги пусне в НАТО. За по-голяма отс­тъпка от тази не мога да се сетя.

В срав­нение със смяната на името на дър­жавата корек­цията на няколко учеб­ника със сигур­ност не пред­с­тав­лява никакъв проб­лем. Обаче Скопие не иска да нап­рави това. Защо? Ами защото смята, вероятно не без основание, че цялата работа ще бъде свър­шена от Брюк­сел, който ще окаже натиск върху Бъл­гария и ние ще клек­нем. И може би са прави да мис­лят, че ще отс­тъпим пред този натиск, като гледам поведението на някои наши високопос­тавени политици. А още по-абсурдното е, че се намират и бъл­гари, които са готови с радост да обс­лужат каузата на Скопие.

Даже и разни организации взеха да съз­дават напос­ледък. Интерес­ното е, че сред тези лица почти няма историци и езиковеди. Но пък е силно присъс­т­вието на гран­тови анализатори. На хора, които осигуряват препитанието си основно с работа по проекти на чуж­дес­т­ранни НПО.

Раз­бира се, срамна работа няма, но изг­лежда твърде странно да осигуряваш материал­ното си благополучие, работейки срещу интересите на родината си. Бъл­гар­с­кият национален интерес изис­ква да защитаваме правата на сънарод­ниците ни зад граница и да не допус­каме фал­шификации на историчес­ката истина. А призивите да мах­нем ветото, пък после ще му мис­лим, са насочени именно срещу тези много важни задачи.

Македон­с­кият политически елит сега се държи така, все едно от него зависи всичко, а ако нап­равим глупостта да свалим ветото, с тези хора изобщо няма да може да се говори. Силно се надявам, че онези пар­тии в управ­ляващата коалиция, които много искат да падане на ветото, в крайна сметка да осъз­наят, че едно отс­тъп­ление пред претен­циите на Скопие ще има тежки пос­ледици за соб­с­т­веното им политическо бъдеще. Номерът с Украйна просто няма как да мине с РСМ.

Коментатр на Петър Вол­гин, БНР