Вяра Емилова, БСП: Наш ангажимент е, стъпка по стъпка, да увеличаваме пенсиите
Секция: ПОЛИТИКА
12 Май 2022 08:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вяра Емилова, БСП: Наш ангажимент е, стъпка по стъпка, да увеличаваме пенсиите БСП ще отстоява социалния бюджет, който извоювахме в началото на годината

/КРОСС/ "Следващата седмица започваме разговор за мерките в помощ на бизнеса и гражданите. Преди две седмици председателят на БСП Корнелия Нинова направи първото заседание по темата, където покани коалиционните партньори и ние предложихме нашите мерки. Надявам се на следващата среща да обсъдим в конкретика всяка една от тях." Това заяви секретарят на парламентарната група на "БСП за България" Вяра Емилова в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

По нейните думи на първоначалния разговор с коалиционните партньори се е постигнало съгласие за увеличаване на минималната работна заплата и за намаляване на ДДС на основните хранителни стоки и продукти.

"От БСП предлагаме и таван на цените на регулираните стоки, премахване на акциза за газ и подкрепата за българския бизнес от 300 лв. на мегаватчас да продължи до следващата актуализация на бюджета. Не на последно място, наша дългогодишна политика, за която продължаваме да работим - преизчисление на пенсиите, като пенсиите след преизчислението да не бъдат по-ниски от сегашните им плюс ковид добавката", коментира Емилова, добавяйки, че социалното министерство планира също така добавка, която ще компенсира инфлацията за 2021 г. и 2022 г.

"Наш ангажимент е, стъпка по стъпка, да увеличаваме пенсиите", подчерта Вяра Емилова, припомняйки, че в последните 10 години не е имало нито едно драстично увеличение на пенсиите. "Трябва да направим така, че нашите майки и бащи да имат достоен живот в България и да могат да си поемат основните разходи. БСП ще отстоява социалния бюджет, който извоювахме в началото на годината", добави тя.

Народният представител коментира още, че в коалицията има чуваемост по всички социални проблеми, които левицата поставяме на масата и изрази надежда, че може да се стигне до поредното съгласие за увеличение на пенсиите.

"Продължаваме разговорите с майките на деца с увреждания. Заложихме увеличение, 280 лв. е най-ниската сума, която получават. Ще се борим за увеличение на техните средства, за да могат да посрещат разходите, които ги съпътстват ежедневно в много тежка им битка", каза още Вяра Емилова.

Емилова призна, че диалогът в коалицията понякога е тежък, но важното е, че се води диалог. "Колкото и разговори да сме имали, винаги в крайна сметка сме намирали решение, което да е добро за българските граждани. Така че ние продължаваме да работим в тази насока и да търсим добрите решения за България", каза в заключение тя.