Ричард Алибегов: Надяваме се мярката 60/40 да бъде удължена
Секция: Туризъм
12 Май 2022 09:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ричард Алибегов: Надяваме се мярката 60/40 да бъде удължена

/КРОСС/ Ресторантьорският бизнес се обърна към Европейската комисия за продължаване на мярката 60/40 и през лятото, защото тази подкрепа към момента е предвидена до края на юни. Тя беше въведена заради COVID ограниченията. Такива вече няма, но пък браншът е притеснен за бъдещия туристически сезон.

Комуникацията с правителството, специално с Министерството на труда и социалната политика, отсъства. Тъй като чакахме доста време, решихме, че няма да се случи нищо, очевидно управляващата коалиция няма интерес към диалог с малкия и среден бизнес. Затова се обърнахме към ЕК и към евродепутатите там, които най-вероятно ще реагират доста по-бързо. Надяваме се тази мярка да бъде удължена, заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Той добави, че са поискали възстановяването на мярката в предишния ѝ вариант, който беше с 20% спад на оборота.

Така и не получихме и отговор от правителството кой промени тази мярка, без да има среща с бизнеса и без да бъде обсъдена. Мярката за заетост е една от най-важните, заедно с редуцираното ДДС, тъй като претърпяхме страшни загуби в последните две години и тази мярка помага много за продължаване на заетостта, даже при спад на приходите. Разходите са се покачили 3-4 пъти спрямо 2020 година, обясни Алибегов.

Ресторантьорският бранш се включва в националния протест на 18 май заради високите цени на горивата и тока.

Основните ни искания са да се регулират цените на газа и бензина, помощите за тока бяха изключително ниски през цялото време, а от 1 май няма и такива. Сега не знаем с какви цени на тока и газа работим, заяви той.