Bloomberg: Рублата е най-добрата валута на годината
Секция: Анализи
12 Май 2022 19:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Bloomberg: Рублата е най-добрата валута на годината

/КРОСС/ Руската рубла изпреварва бразилския реал като най-успешна валута на годината, оповестява Bloomberg. Въведеният от Русия финансов надзор трансформира рублата в най-хубавата валута в света за тази година - макар че не са доста хората, които могат да завоюват от това.

Рублата възобнови усилването си по отношение на $ през вчерашния ден, когато Московската фондова борса отвори още веднъж след два неработни дни. Руската валута е повишена с 11% по отношение на щатския $ от началото на годината, изпреварвайки покачването на бразилския реал с 9%. Така рублата става водеща измежду 31 съществени валути в света, следени от Bloomberg.

Укрепването на руската национална валута е станало допустимо с помощта на редица ограничения, подхванати от държавното управление, показва Bloomberg.

Русия вкара надзор върху придвижването на капитали, задължи експортьорите да продават задграничната валута и мина към възнаграждение в рубли за износа на природен газ в „ вражески " страни. В същото време има някои специалисти, представени от организацията, които не са уверени в достоверността на усилването на рублата, както и че борсовата  стойност подхожда на действителната.

Агенцията отбелязва, че укрепването на рублата на фона на провежданата военна интервенция е „удивително", защото доста други страни, които също се пробват да управляват придвижването на капитали, не съумяха да реализират подобен резултат. Така да вземем за пример, турската лира и аржентинското песо към момента не могат да се възстановят след спада, акцентира Bloomberg.

Експертът по валутни пазари и лихви Юрий Попов от SberCIB Investment Research чака рублата да се стабилизира към 60 рубли за $ до края на второто тримесечие на 2022 година.

След това се чака леко намаляване на руската валута, защото вносът евентуално ще нараства, а износът ще понижава поради вероятни наказания, показва Попов. Според него, от края на второто тримесечие на 2022 година ще стартира гладко намаляване на рублата, като в края на годината курсът може да е 75 рубли за $.