Петър Кънев, БСП: Законът за колекторите ще помогне на хората в най-тежко положение
Секция: ПОЛИТИКА
13 Май 2022 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петър Кънев, БСП: Законът за колекторите ще помогне на хората в най-тежко положение

/КРОСС/ „Идеята на този закон, чието пълно наименование е Закон за събиране на вземания по потребителски договори, е да помогне на хората в най-тежко положение. Тук става дума за интереси в порядъка на 4 млрд. лв, а голяма част от обемите, които се въртят от колекторските фирми са нерегламентирани и нерегистрирани. Това е стъпка в правилна посока за въвеждане статута на фирмите, какви такси се плащат и прочие." Това заяви народният представител от "БСП за България" Петър Кънев по БТВ и подчерта, че има много случаи, в които 100 или 200 лева дълг само за няколко месеца се превръщат в 100 и повече, а на вратите на хората се появяват едни „момчета", които започват да ги тормозят.

Социалистът опроверга и твърденията на ГЕРБ относно обхвата на приетия днес на първо четене закон, като заяви, че той обхваща всичко- и бързите, и колекторските кредити, изключвайки само банковите, защото те се подчиняват на Закона за банките. „Приетите днес промени действително покриват 20 до 25% от абсолютно всички вземания и давания на пари, които са именно най-съществени за хората с ниски доходи", допълни Кънев.

„Аз не мисля, че тези протести са по-скоро икономически, отколкото политически. Това, което в момента с решение на МС се връща на бизнеса е в рамките на интервал от една трета.", каза депутатът от БСП по повод протестите на работодателите и добави, че в момента бизнеса наистина се намира в трудна ситуация, защото промишленото електричество само преди 2 години е било в рамките на 80 до 120 лева и според него хората са планирали своите разходи, а днес вече цената в България е една от най-високите за целия ЕС - 442 лв. и това по думите му създава напрежение.

По думите му в преговорите трябва да се търси баланса между управляващите и работодателите.

„Инфлацията, която в момента отива към 20% е огромен проблем. В момента политиката се командва от хладилника, а не от телевизора", категоричен бе Кънев относно социалната обстановка в България и поясни, че тези проблеми са били поставени пред финансовия министър при последния коалиционен съвет.

Кънев определи изброи някои от предложенията и ги определи като добри, защото са ориентирани към грижа за най-нуждаещите се. „Има добри предложения като падане акциза на тока и горивата за отопление, както и се обсъжда вдигане на прага за регистрация по ДДС от 50 на 100 хиляди лева, за което обаче ще се изисква разрешение от ЕК", допълни той.

„В социалната сфера и за пенсионерите се дискутира това, че ковид добавката от 60 лв. ще бъде трансформирана в инфлационна такава и от 1 юли ще бъде вкарана в увеличението на пенсиите, а също така в момента вървят и разговори за увеличение с 21% на всички пенсии, а за най-малките се обсъждат детски в размер на 50 лв. за всяко дете", коментира Петър Кънев относно социалните предложения и добави, че самия пакет от предложения е за около 2 млрд. лева.

Според него трудно ще се постигне съгласие за диференцирани ставки на ДДС за храни и хранителни продукти, защото финансовия министър върви в посока да има диференциация само на продуктите с регулирани цени, като ток, газ и топлоенергия.

В заключение Петър Кънев заяви, че относно приемането ни в еврозоната трябва да се изчака решението на ЕЦБ за това дали отговаряме на критериите. „ Според мен ние не отговаряме и тук въпроса е дали те ще се съобразят с това и ще има ли дерогация за България.", завърши той.