Филип Попов, БСП: Чрез Закона за колекторите ще сложим край на техния тормоз върху българите
Секция: ПОЛИТИКА
13 Май 2022 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Филип Попов, БСП: Чрез Закона за колекторите ще сложим край на техния тормоз върху българите

/КРОСС/ Дейността на колекторските фирми може да се счита за заплаха за националната сигурност на България  

„Законът за колекторските фирми е единствения, който мина през такова широко обсъждане - в коалиционен формат, а след това и в Министерски съвет, както и в Народното събрание. Това е една материя, която в България години наред не е регулирана и същевременно е материя, която засяга всеки втори българин. Тук говорим за огромни финансови интереси, близо 4 млрд. лв. на година. Същевременно днес в пленарна зала Корнелия Нинова заяви, че според доклад на ДАНС дейността на колекторските фирми донякъде е и заплаха за националната сигурност на България, защото няма орган, който да контролира тяхната дейност и те извършват психически издевателства над българските граждани.„ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България" Филип Попов в ефира на БНТ.

„Закон за вземания по потребителски кредити - дори заглавието води до извода, че това са фалшиви новини", коментира Попов обвиненията на опозицията за това, че предлаганите от социалистите промени не включват бързите кредити и дейността на колекторските фирми и обвини сегашната опозиция и бивши управляващи в лицето на ГЕРБ, че са имали повече от 10 години за да решат тези проблеми, но не са сторили нищо по въпроса.

По думите му с тези промени се защитават интересите и правата на потребителите, които са рекетирани и поставени тежкото положение да бъдат заплашвани с физически и психически тормоз.

Попов каза, че с приемането на закона за колекторите ще бъде изсветлена дейността на тези фирми. „Правим един регистър и въвеждайки изискване за минимален капитал от 500 хиляди лева, за да се създаде такава фирма, а тези, които я управляват не трябва да са съдени, защото в момента всеки един може да управлява тази дейност", добави Филип Попов.

Той коментира и редицата социални мерки, които предлагат представителите на левицата, като поясни, че тяхната основна цел е стабилизиране на икономиката, както и подкрепа за бизнеса и грижа за хората с най-ниски доходи. „Министърът на икономикат направи няколко срещи с бизнеса в България, който на практиката осигурява 80% от работните места в страната ни", подчерта заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България".

„Нулево ДДС за хляба, 60 лв. ежемесечно за всеки един пенсионер, плюс увеличаване на пенсиите с до 10% - по швейцарското правило, както и запазване на до 300 лв. за мегаватчас към бизнеса. Същевременно предлагаме и облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества, като на практика тези пари през помощи за бизнеса и гражданите отново ще влязат в българската икономика", заяви депутатът от БСП.

„Нашето категорично становище е, че трябва да се продължат опитите за преговори с руската страна за доставка на газ. Също така няма решение на МС, с което да се прекратят на практика тези преговори, защото реално ние пострадахме от решението да не се плаща за газта в рубли. В това отношение сякаш няма един аршин и Европа закъснява с общата политика по отношение доставката на газ", категоричен бе Филип Попов относно ситуацията със спряното газоподаване от руска страна и добави, че ще бъдат необходими по 2 танкера месечно, за да се удовлетворят нуждите ни, но към момента нямаме яснота за това каква ще бъде цената.

В заключение той каза, че положението е тежко за България и мерките, които предлагат социалистите ще рефлектират пряко върху всеки един български гражданин.