Проф. Стив Ханке:Защо бихме искали да променим система, която работи много добре от 25 години?
Секция: Анализи
13 Май 2022 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Стив Ханке:Защо бихме искали да променим система, която работи много добре от 25 години?

/КРОСС/ Българският народ ще загуби от приемането на еврото. Това коментира в ексклузивно интервю за bTV световноизвестният икономист професор Стив Ханке, въвел у нас системата на валутния борд. Според Ханке влизането в еврозоната ще повиши риска от по-голяма инфлация.

По темата, че българското правителство възнамерява на въведе Еврото на 1 януари 2024 година, Стив Ханке коментира, че иска да каже няколко неща за този, както го наричат, План за въвеждане на еврото. Преди всичко ще спомена процеса, по който това се случва. Не ми харесва начинът, по който темата е била управлявана в миналото. Това е старият подход за секретност на правителството на Борисов. Те се опитваха да направят това нещо тайно. Затова мисля, че най-доброто нещо, което може да се направи с плана, е да позволим слънцето да го огрее и да не се прави тайно. Това е от една страна, коментира проф. Ханке.

Вторият момент е, че досега не е имало никакъв икономически анализ на ползите и цената от преминаването от системата на валутен борд към еврото. Този процес трябва да се вземе предвид, а анализът на ползите и цената трябва да бъде направен, според мен, от три институции. От една страна, очевидно, БНБ и Министерството на финансите трябва да си направят анализа. Но от друга - група български финансови и икономически експерти също трябва да съставят доклад. Трябва да има и група външни експерти, които също да се изкажат за ползите и цената от преминаването от системата на валутен борд към еврото, коментира още проф. Стив Ханке.

И така - отървете се от тайните. Второ, трябва да има серия от изследвания, направени за ползите и цената. Третото нещо би било темата да се обсъди открито след приключване на проучванията. Трябва да има обществен дебат. И четвъртото нещо е, че е задължително да има референдум в България. Обществеността трябва да гласува на референдум дали наистина иска да приеме еврото, или не. Това е много важна тема и трябва да бъде предмет на референдум. Този цялостен подход не виждам да се случва на този етап.

Проф. Стив Ханке запита защо бихме искали да променим система, която работи много добре от 25 години? Инфлацията е под контрол. Дългът е много нисък. Корупцията е много по-малка, отколкото би била, ако бяхте в еврозоната. Имахте икономическа стабилност в България. Така че валутният борд работи много добре. И така моят първи въпрос е защо да изоставяте нещо, което работи? Вторият ми въпрос е как точно ще се случи преходът? Видяхте какво стана със страните, които са имали валутен борд и след това приеха еврото. Да вземем за пример две от тях. Въведох валутните бордове през 1992 г. в Естония, през 1994 г. в Литва. Те влязоха в еврозоната и приеха еврото и са страните с двете най-високи нива на инфлация в еврозоната. Инфлацията в Литва е почти 16% годишно. В момента тя е на първо място, а в Естония е почти 15%, коментира още проф. Стив Ханке.