Продадоха на търг два от най-големите диаманти в света
Секция: ЛЮБОПИТНО
13 Май 2022 13:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Продадоха на търг два от най-големите диаманти в света

/КРОСС/ На търг на Кристис са продадени жълт и бял диаманти, за които се смята, че са едни от най-големите в света.

Белият камък, наречен "Scala", бе продаден за 21 681 000 швейцарски франка. Диамантът с крушовидна форма е с тегло 228,31 карата. То е с размера на топка за голф. Предишният собственик го е носил като огърлица. Диамантът, от който е направен, е добит в Южна Африка в началото на 2000-та година.

Според репортаж на CNN това е най-големият бял диамант, предлаган някога на търг. Според съобщения в медиите обаче той не е оправдал очакванията на търга.

Посочената на уебсайта оценка е от 19 до 30 милиона швейцарски франка. Според France 24 е имало големи надежди, че „Scala" ще счупи световния рекорд за продадени бели диаманти. Последният е поставен през 2017 г. - тогава камъкът с тегло 163,41 карата е продаден за 33,7 милиона долара.

Жълтият диамант, който е продаден на търга се нарича "Червеният кръст". Историята на камъка е свързана с тази организация.

За първи път е закупен през 1918 г. на хуманитарен търг в полза на Червения кръст. Продажбата започнала при начална цена от три хиляди лири стерлинги и накрая е бил продаден за десет хиляди, което е изумителна цена за онова време (приблизително 740 000 щатски долара, както съобщава France 24).

Този път камъкът е продаден за 14 181 250 швейцарски франка. Част от сумата ще бъде дарена на Международния комитет на Червения кръст със седалище в Женева.

Жълтият диамант е почти толкова голям, колкото и "Scala". Теглото му е 205,07 карата. Диамантът, от който е изработен, е намерен в южноафриканска мина през 1901 г. Според CNN и France 24 първоначалната му оценка е от седем до десет милиона франка.

 БГНЕС