Отгледаха растения в лунна почва
Секция: Наука
13 Май 2022 19:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отгледаха растения в лунна почва

/КРОСС/ Учени за първи път отгледаха растения в лунна почва, донесена от астронавти от програмата "Аполо".

Революционният експеримент, описан подробно в списание Communications Biology, даде на изследователите надежда, че един ден може да е възможно да се отглеждат растения директно на Луната.

Това би спестило на бъдещите космически мисии много трудности и разходи, като би улеснило по-дългите и далечни пътувания.

Въпреки това, според авторите на изследването от Университета във Флорида, тепърва предстоят много проучвания по темата.

"Това изследване е от решаващо значение за дългосрочните цели на НАСА", заяви Бил Нелсън, ръководител на американската космическа агенция. "Ще трябва да използваме ресурсите, открити на Луната и Марс, за да разработим източници на храна за бъдещите астронавти, живеещи и работещи в дълбокия космос."

За своя експеримент изследователите използват само 12 грама (няколко чаени лъжички) лунна почва, събрана от различни места на Луната по време на мисиите "Аполо 11", "12" и "17".

В миниатюрни саксии с размер на напръстник те поставят около един грам почва (наречена "реголит") и добавят вода, след което засаждат семената. Освен това всеки ден захранват растенията с хранителен разтвор.

Изследователите избрали да засадят Arabidopsis thaliana, роднина на синапа, тъй като расте лесно и, най-важното, е широко проучен. Нейният генетичен код и реакциите ѝ към враждебна среда - дори в космоса - са добре познати.

Като контролна група семена са засадени и в почва от Земята, както и в проби, имитиращи лунната и марсианската почва.

Резултатът: след два дни всичко покълва, включително и лунните проби.

"Всяко растение - независимо дали в лунна проба или в контролна проба - изглеждаше по един и същи начин до около шестия ден", казва Анна-Лиза Пол, ръководител на експеримента.

След 20 дни учените събрали всички растения и изследвали тяхната ДНК. Анализът им показал, че засадените в лунна почва растения са реагирали подобно на тези, отглеждани във враждебна среда, като например почва с твърде много сол или тежки метали.

В бъдеще учените са си поставили за цел да направят тази среда по-благоприятна.