Заплашва ли сривът на криптовалутите финансовата система?
Секция: Анализи
13 Май 2022 14:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заплашва ли сривът на криптовалутите финансовата система?

/КРОСС/ Във вторник биткойнът падна за кратко под 30 000 долара за пръв път от 10 месеца, а според сайта за данни CoinMarketCap през последния месец криптовалутите като цяло са загубили пазарна стойност от близо 800 млрд. долара, тъй като инвеститорите се притесняват от затягането на паричната политика.

В сравнение с последния цикъл на затягане на политиката на Фед, започнал през 2016 г., криптовалутите са много по-голям пазар, което поражда опасения относно обвързаността им с останалата част от финансовата система, пише в свой икономически анализ агенция Ройтерс.

Колко голям е пазарът на криптовалути?

През ноември най-популярната криптовалута биткойн достигна исторически връх от над 68 000 долара, с което стойността на криптопазара достигна 3 трлн. долара, според CoinGecko. Във вторник числото вече беше 1,51 трилиона долара.

Биткойнът представлява близо 600 млрд. долара от тази стойност, следван от етериум с пазарна капитализация от 285 млрд. долара.

Въпреки че криптовалутите се радват на експлозивен растеж, пазарът все още е сравнително малък.

Пазарите на акции в САЩ, например, са на стойност 49 трилиона долара, докато Асоциацията на индустрията за ценни книжа и финансови пазари определи непогасената стойност на пазарите на фиксирана доходност в САЩ на 52,9 трилиона долара в края на 2021 г.

Кой притежава и търгува с криптовалути?

Криптовалутите започнаха като феномен на дребно, но институционалният интерес от страна на борси, компании, банки, хедж фондове и взаимни фондове расте бързо.

Въпреки че е трудно да се получат данни за съотношението между инвеститорите на дребно и институционалните инвеститори на криптопазара, Coinbase - най-голямата борса за криптовалути в света, заяви, че през четвъртото тримесечие институционалните инвеститори и инвеститорите на дребно са притежавали по около 50% от активите на платформата ѝ.

Нейните институционални клиенти са изтъргували 1,14 трлн. долара в криптовалути през 2021 г., в сравнение с едва 120 млрд. долара през 2020 г., каза Coinbase.

По-голямата част от биткойн и етериум в обращение се държи от малцина избрани. В доклад от октомври на Националното бюро за икономически изследвания (NBER) се посочва, че 10 000 инвеститори в биткойни, както физически, така и юридически лица, контролират около една трета от пазара на биткойни, а 1 000 инвеститори притежават приблизително 3 млн. биткойн токена.

Според изследване на Чикагския университет, към 2021 г. приблизително 14% от американците са инвестирали в цифрови активи.

Може ли сривът на криптовалутите да навреди на финансовата система?

Макар че общият криптопазар е сравнително малък, Федералният резерв на САЩ, Министерството на финансите и Международният съвет за финансова стабилност отбелязаха стабилните монети - цифрови токени, обвързани със стойността на традиционни активи, като потенциална заплаха за финансовата стабилност.

Стабилните монети се използват най-вече за улесняване на търговията с други цифрови активи. Те са обезпечени с активи, които могат да загубят стойността си или да станат неликвидни по време на пазарен стрес, а правилата и оповестяванията, свързани с тези активи и правата на инвеститорите за обратно изкупуване, са неясни.

Това може да направи стабилните монети уязвими към загуба на доверието на инвеститорите, особено в периоди на пазарен стрес, заявиха регулаторите.

Това се случи в понеделник, когато TerraUSD - основна стабилна криптовалута, наруши обвързаността си с долара в съотношение 1:1 и падна до 0,67 долара, според CoinGecko. Този ход отчасти допринесе за спада на биткойн.

Въпреки че TerraUSD поддържа връзката си с долара чрез алгоритъм, изтичането на средства от инвеститорите върху стабилни монети, които поддържат резерви в активи като пари в брой или търговски ценни книжа, може да се разпространи в традиционната финансова система, предизвиквайки стрес в тези базови класове активи, твърдят регулаторите.

Тъй като съдбата на все повече компании е свързана с представянето на криптоактивите и традиционните финансови институции се впускат все повече в този клас активи, се появяват и други рискове, казват регулаторите. През март например изпълняващият длъжността Comptroller of the Currency предупреди, че банките могат да бъдат спънати от криптодеривати и нехеджирани криптоекспозиции, като се има предвид, че те работят с малко исторически данни за цените.

Все пак като цяло регулаторите са разделени по отношение на размера на заплахата, която сривът в стойността на криптовалутите представлява за финансовата система и икономиката в по-широк план.

 Източник:БГНЕС