Румен Гечев, БСП: Законът за колекторските фирми ще осигури защита на българските граждани и техните семейства
Секция: ПОЛИТИКА
13 Май 2022 11:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Гечев, БСП: Законът за колекторските фирми ще осигури защита на българските граждани и техните семейства

/КРОСС/ „Очевидно е, че фирмите занимаващи се с бързи кредити тормозят българите, като прехвърлят задълженията им на колектори, които звънят денонощно и унижават хората по домовете и на работните им места." Това заяви народният представител от „БСП за България" и заместник-председател на бюджетната комисия в парламента проф. Румен Гечев в ефира на Euro News.

По думите му целта на Закона за колекторите е българските граждани и техните семейства да бъдат защитени, като така ще се ограничи и спекулата в този сив сектор. „С предлаганите промени ние засягаме огромни интереси - близо 4 млрд. лева на година", добави Гечев.

„Трябва всичко да бъде ясно - колекторските фирми да се регистрират, да се определят правилата, по които те работят и българските граждани да бъдат информирани. Като цяло в този законопроект се предлага европейски подход, който от една страна ще регистрира този неидентифициран бизнес и ще въведе правила", категоричен бе заместник-председателят на бюджетната комисия в парламента.

Социалистът изрази подкрепа относно намеренията за проверка на „Южен поток" и подчерта, че е това е важно, защото трябва да се види при какви условия са направени инвестициите, както и какви са ползите и предизвикателствата за България от този проект. „Не е приемливо използването на такива проекти за идеологически и геополитически цели, тъй като важното за България е какъв е нашия икономически интерес", допълни проф. Гечев.

В заключение той бе скептичен и каза, че няма как да знае цената на втечнената газ от САЩ преди да е видял какъв е договора, давайки за пример как сме платили за самолетите F16, но след това се е оказало, че американската страна не изпълнява договора и ще трябва да почакаме още няколко години. „Дано не стане така, че един монополист да го заменим с друг, а нека не забравяме, че доставките на втечнен газ са и много по-рискови от логистична гледна точка", довърши народният представител от левицата.