Асен Василев: Правителството ще осигури предвидимост на енергийния пазар
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Май 2022 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Асен Василев: Правителството ще осигури предвидимост на енергийния пазар

/КРОСС/ Цената на електрическата енергия за бита остава на нивата от месец юли миналата година, като това е безпрецедентно в Европа, отчете вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на блиц парламентарния контрол.

По думите му въпреки сериозните кризи с повишението на цените на енергоизточниците и войната в Украйна, правителството ще осигури предвидимост за енергийния пазар.

"Наблюдаваме увеличение на производството в българската икономика и то значително - над 20%. Отнася и се за износа. Това се дъължи до голяма степен на българските фирми и на българските работници. Въпреки спрените доставки на природен газ, ценовине нива, които "Булгаргаз" заявява в КЕВР, са подобни или малко по-ниски от тези, които бяха април месец. Това, което е направило правителството, е да осигури разумна среда и да не пречи на бизнеса да работи", каза Асен Василев.

Още следващата седмица правителството ще представи антикризисен и антиинфлационен пакет, който ще бъде насочен към облекчаване на разходите на най-бедните , обяви още финансовият министър Асен Василев.

Големите фирми са се адаптирали към тежката ситуация, държавата е вдигнала минималната работна запалата с 11% от миналата година, а семействата са освободени от разходи за детски градини, каза Василев и посночи, че има ръст на средната заплата в бизнеса:

"В момента министерство по министерство върви преглед, така че има други ключови сектори, където като се направи реорганизацията, също ще има ръст на заплащането. Мерките, които могат и трябва да бъдат дадени в момента, се обсъждат, както знаете, като част от антикризисен пакет и антиинфлационен пакет. Те включват комбинация от облекчаване на разходите, както за бизнеса, така и за най-засегнатите групи граждани.