Рекордно натоварване на гръцкия терминал за втечнен природен газ в Ревитуса
Секция: ИКОНОМИКА
13 Май 2022 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рекордно натоварване на гръцкия терминал за втечнен природен газ в Ревитуса

/КРОСС/ До рекордни равнища се очаква да достигне през юни натоварването на терминала за втечнен газ в Ревитуса край гръцката столица Атина, съобщи АНА-МПА, като се позовава на плановете на гръцкия газопреносен оператор ДЕСФА.

Натоварването на терминала вече е високо, защото гръцки, но и български компании се ориентират към доставки на природен газ, за да заменят руския газ, който беше прекъснат в България, или за да се подсигурят в случай на евентуално спиране на доставките в бъдеще.

Според графика през следващия месец е планирано да пристигнат 11 товара на компаниите „Elpedison", „MORE", „МЕТ Енерджи", ДЕПА (гръцката газова компания) и „Митилинеос" с общо количество от 4,3 тераватчаса. Това ще бъде нов рекорд за натоварването на терминала. Според данни, оповестени от ДЕПА при консултациите за инсталирането на нов плаващ резервоар в Ревитуса, предишният рекорд е бил отбелязан през януари 2020 г., когато в терминала са били разтоварени количества природен газ с еквивалент от 4,2 тераватчаса енергия.

През първото тримесечие на 2021 г. в Ревитуса са пристигнали общо 5,43 тераватчаса втечнен природен газ, а през същия период тази година - 9 тераватчаса. 

Управителният съвет на ДЕСФА реши миналата седмица да пристъпи към наем на плаващ резервоар. Според информациите поръчката е била възложена на компанията „Газлог" (Gaslog). Резервоарът ще бъде инсталиран през юли и ще има капацитет от над 150 хиляди кубични метра. В момента съществуващите три резервоара имат капацитет от 225 хил. куб. м. Според запознати с пазара инсталирането на нов резервоар ще улесни разтоварването на доставки от спот пазара на по-добри цени.

В условията на енергийна криза и особено на прекъсването на руските газови доставки за България Ревитуса се превръща в ключов елемент не само за гръцкия, но и за регионалния пазар на природен газ, отбелязва агенцията.

Възможностите за снабдяване на регионалния пазар през Гърция ще се разширят с изграждането на плаващ терминал за втечнен газ от компанията „Газтрейд" в Александруполис, който се планира да заработи в края на 2023 г. (има информации за усилия сроковете да бъдат съкратени с поне шест месеца - б.ред.). Планира се израждането на още три подобни съоръжения - втори терминал на „Газтрейд" в Александруполис, още един край Атина на „Elpedison" и на „Диорига газ" в Коринт, Южна Гърция.

Източник:БТА