Премиерът:Азерският газ ще бъде доставян преди финализирането на връзката с Гърция
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Май 2022 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Премиерът:Азерският газ ще бъде доставян преди финализирането на връзката с Гърция

/КРОСС/ "Енергийната сигурност на страната зависи от нашите диверсифицирани доставки на природен газ. Както знаете, ние успяхме да договорим много добри цени, много под европейско-пазарните, от САЩ, но добрата новина днес е, че това, което до този момент бе обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставки от азерски газ, вече няма да е това. Ще можем да си получим цялото количество от азерски газ преди връзката да бъде финализирана - още от 1 юли".

Това заяви днес в рамките на парламентарен контрол премиерът Кирил Петков в отговор на въпрос кога може да се очакват пълните договори количества природен газ от Азербайджан - септември-октомври или по-рано.

"Това показва, че, когато има истински устрем за диверсификация, и истинско желание за диверсификация, нашите партньори са готови да подадат ръка", каза още Петков. 

В отговор на въпрос за цената на газа, който трябва да пристигне в България и доставчика му, което бе договорено от премиера в САЩ Петков заяви:

"Да, потвърждавам думите си - цената е по-ниска от тази, която купувахме от "Газпром", и сегашната пазарна цена на "Газпром", директно ще бъде доставка от американска компания без посредник. Между "Булгаргаз" и американската компания има в момента сключен договор, който дава тази доставка да бъде факт, не само доставени, но и вкарани в нашата енергийна система".