НАСА регистрира "чудовищен трус" на Марс
Секция: Технологии
13 Май 2022 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАСА регистрира "чудовищен трус" на Марс

/КРОСС/ Апаратът  "ИнСайт" на НАСА регистрира най-силния трус, отчитан на Марс или която и да било друга планета - с магнитуд 5,0, съобщи ЮПИ.

Спускаемият апарат "ИнСайт" е на Марс от края на 2018 г. Той има много чувствителен сеизмометър, за да изследва вътрешността на планетата. 

Предишният най-силен трус беше регистриран на Марс миналия август. Той беше с магнитуд 4,2. 

"Откакто инсталирахме сеизмометъра на Марс през декември 2018 г., очакваме "големия трус" - каза Брус Бенерд, главен изследовател в Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена. - Този трус несъмнено ще даде нов поглед към планетата. Учени ще анализират данните и ще научават нови неща за Марс с години". 

Преминавайки през материала в кората, мантията и ядрото на Марс, сеизмичните вълни се променят по начини, които дават възможност на сеизмолозите да определят дълбочината и състава на тези слоеве. 

Апаратът "ИнСайт" е от програмата "Дискавъри" (Отритие) на НАСА, която изследва детайлно Марс. Той вече работи с по-малко енергия заради нормалното запрашване на слънчевите панели. Това може да сложи край на мисията тази година.

Роботът събира сеизмична и метеорологична информация за Марс и прави изследвания с нагреваемата си сонда. "ИнСайт" направи множество невероятни снимки и открития. През април 2019 г. апаратът регистрира за първи път трус на Червената планета.