Шест станаха жертвите на експлозията в химически завод в Словения
Секция: СВЯТ
13 Май 2022 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шест станаха жертвите на експлозията в химически завод в Словения

/КРОСС/ Един работник, хоспитализиран след експлозията в химически завод в Словения вчера, е починал от нараняванията си, с което броят на жертвите на трагедията достигна шест души, съобщава Франс прес, позовавайки се на местните медии.

Инцидентът стана рано сутринта в четвъртък в завода на словенската група "Меламин" в центъра на град Кочевие в югоизточната част на страната, на 60 км от столицата Любляна.

"Цистерна се е взривила" при разтоварване на химикали, което е предизвикало пожар, заяви началникът на пожарната Леон Бехин, който говори пред медиите.

Първоначално беше съобщено за няколко изчезнали души, чиято смърт бе обявена по-късно.

"За съжаление, опасенията ни се потвърдиха", заяви директорът на завода Сречко Стефанич пред репортери в късния следобед в четвъртък. Силата на експлозията "не им е оставила никакъв шанс за оцеляване", каза той.

При взрива бяха ранени шестима други служители, като двама от тях получиха сериозни изгаряния и бяха транспортирани с хеликоптер в Любляна, се посочва в изявление на болницата, която ги е лекувала. Един от тях е починал, според информация на общественото радио.

Инцидентът е "причинен от човешка грешка", заяви управителят на завода, който отказа да даде повече подробности до приключване на разследването.

Местните власти са помолили временно жителите да не излизат от домовете си и да затворят прозорците си поради опасения от токсични изпарения в този град с 8600 жители.

Основаният през 1954 г. завод "Меламин" произвежда  химически продукти като меламинови смоли за производство на хартия, за строителната, дървообработващата, каучуковата и лаковата промишленост, за импрегнирана декоративна хартия за мебелната индустрия и импрегнирани материали за производство на обувки.

Източник:БТА