Спад на индустриалното производство в ЕС през март, но добро повишение в България
Секция: ИКОНОМИКА
13 Май 2022 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спад на индустриалното производство в ЕС през март, но добро повишение в България

/КРОСС/ Индустриално производство в еврозоната и в целия ЕС се сви рязко през март в резултат на негативните последици от войната в Украйна, показват последни данни на Евростат.

В рамките на България обаче производство през март отбеляза солиден отскок, нареждайки нашата страна на едно от челните места в ЕС.

Трябва да се има предвид, че това са първите производствени данни, които отразяват реално негативния ефект от започналата на 24-ти февруари руска военна инвазия в Украйна, както и влиянието от наложените западни санкции спрямо Москва.

Индустриалното производство в ЕС се понижи през март с 1,2% спрямо февруари, когато нарасна с 0,6%, а в рамките на еврото отбеляза спад с 1,8% след повишение с 0,5% месец по-рано.

Производството на капиталови стоки в ЕС и еврозоната отбеляза спад съответно с 2,6% и с 2,7%, на нетрайни потребителски стоки - съответно с 1% и с 2,3%, докато производството на дълготрайни стоки се повиши съответно с 0,7% и с 0,8% спрямо предходния месец. Енергийното производство в ЕС пък нарасна през март с 1,3%, но в рамките на еврозоната намаля с 1,7 на сто.

Най-силен производствен спад на месечна база беше отчетен в Словакия (с 5,3%), Германия (с 5%) и Люксембург (с 3,9%), докато най-голям ръст отбеляза производството в Литва (с 11,3%), Естония (с 5,1%), България (с 5%) и Гърция (също с 5%).

Промишленото производство в България нарасна през март с 5% спрямо февруари, когато се повиши с 0,3%, запазвайки тенденцията на устойчив производствен растеж за десети пореден месец.

Спрямо март 2021 г. производството в еврозоната се сви с 0,8% след растеж с 1,7% през февруари, а в рамките на целия ЕС индустриалното производство се повиши през март 2022 г. с 0,7% след растеж от 2,8% месец по-рано.

На годишна база индустриалното производство в България нарасна през март с 19,1% след повишение с 14,8% през февруари, като по-солиден растеж беше отчетен единствено в Литва (с 25,9%). Най-голям спад на годишна база пък беше отчетен в Словакия (със 7,3%), следвана от Ирландия (с 5,5%) и Германия (с 4,1%).

Източник:БНР