Министър Нинова събра 8 държавни институции и бизнеса на Съвет по горивата
Секция: ПОЛИТИКА
13 Май 2022 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Нинова събра 8 държавни институции и бизнеса на Съвет по горивата

/КРОСС/ Данък върху свръхпечалбите на енергийните дружества, премахване на акциза върху газ и електроенергия, намиране на алтернативни доставки и компенсаторни механизми в помощ на бизнеса и домакинствата са мерките, които правителството предвижда в отговор на кризата след спрените доставки на газ от Русия.

Те бяха представени от вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на Експертния консултативен съвет по горивата, чийто ръководител по закон е тя. Постоянно действащият съвещателен орган към министъра на икономиката не е свикван от две години.

На срещата присъстваха представители от Министерството на финансите, Министерството на енергетиката, Българската петролна и газова асоциация, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, НАП, Агенция „Митници", Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси", Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и др.

Пред участниците в Съвета министър Нинова съобщи, че правителството е поискало от Европейската комисия дерогация за отпадане на акциза върху газ и енергоносители. Вицепремиерът припомни и че България настоява да бъде изключена от петролното ембарго на ЕС срещу Русия и че ако това не стане, страната ни ще поиска налагане на вето.

„Полагаме усилия да стабилизираме икономиката и да не оставим домакинствата и бизнеса без подкрепа в тези трудни времена", каза още министърът.

По време на срещата участниците в Съвета разгледаха проблеми и предложения за промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Предстои те да бъдат обединени и предложени за ново обсъждане. Представители на някои от институциите настояха за координация на различните дейности в сектора на горивата, а министър Нинова предложи свикване на съвета отново по-рано от 3 месеца, какъвто е срокът по закон. "Най-важно е да има диалог между държавата и бизнеса и добра координация между институциите", заключи Нинова.