Делян Добрев: Това правителство, колкото и протести да види, няма да си подаде оставка
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Май 2022 06:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Делян Добрев: Това правителство, колкото и протести да види, няма да си подаде оставка

/КРОСС/ Увеличението на цената на газа не е 13% - сравнява се цената за май с тази от април. Коректното сравнение, което трябва да направим, е каква щеше да е цената, ако „Газпром“ не ни беше врътнал кранчето. Ако не ни беше врътнал кранчето, цената щеше да е 123 лева, а вместо това тя щеше да падне с 31,7%, ако ги нямаше посредниците. Това каза депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев в предаването „Панорама“ по БНТ.

По думите му в момента получавам с 30% по-скъп газ заради посредниците, за разлика от Полша, чиято газ също е спряна.

Той показа решение на Министерски съвет от средата на април, гласувано от всички, според което на „Булгаргаз“ е наложено да не предприема действия по изпълнение на предложението на „Газпром Експорт“ по условията на плащане. „Само че преди да вземете това решение, трябваше още февруари месец да започнете да преговаряте със страни доставчици на газ. Газът сега ни го доставят посредници, един кубик няма, който да е доставен в България от самия производител. Няма да сезираме прокуратурата, а ще сезираме Рашков, ГДБОП и ДАНС за това, че фирма МЕТ продава на държавното дружество на 102 евро, а в същото време купува 1/5 от количествата, които е продала на 102 евро, си ги купува обратно на 82 евро“, заяви Делян Добрев.

ГЕРБ не е организатор на протестите, категоричен бе депутатът. „Ако ГЕРБ направи протест, в София ще има 30 000 души. Ние не искаме да правим протест. Това правителство, колкото и протести да види, няма да си подаде оставка, защото за 3 от 4-те партии е въпрос на оцеляване, защото не се знае дали пак ще влязат в парламента“, заяви Добрев.