Асен Василев: КЕВР дава с 13% по-висока цена за май
Секция: ИКОНОМИКА
14 Май 2022 06:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Асен Василев: КЕВР дава с 13% по-висока цена за май

/КРОСС/ КЕВР дава с 13% по-висока цена за май и същата цена за юни спрямо тази за април. Тази разлика ще я компенсираме. Затова има правителство. Когато има шок, когато от вчера за днес ти прекъснат газовия договор и трябва много бързо да пренастроиш системата, този шок трябва правителството да го поема и бизнесът да продължи да работи нормално. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в предаването „Панорама" по БНТ.

Василев изрази убеденост, че страната ни ще бъде включена в списъка със страните, при които ще има отлагане на ембарго на доставките на руски петрол към ЕС, тъй като в противен случай страната ни ще наложи вето.

Премиерът Кирил Петков и енергийният министър Николов е договорил директни доставки с американската страна, които да покрият юни и юли, и в момента текат преговори за дългосрочен договор за доставка, поясни Асен Василев.

Цените в момента на енергийните борси в Европа не са нормални и са следствие на войната, на съкращаване на доставките и количествата газ, които влизат в Европа, и повишеното търсене от страна на Европа. Газовата борса в САЩ е на много по-ниски нива, отколкото в Европа. „Ако трябва да се купува втечнен газ при четири пъти по-ниска цена, сметката не излиза. Ако трябва да се купува втечнен газ при текущата цена, сметката излиза", коментира Василев. Скрити искания от страна на САЩ за сключената сделка няма, категоричен бе Василев.

Той посочи, че в момента „Газпром" изпраща нови инструкции как да се организират плащанията на газовите доставки, без използването на посредници, така че да се намери вариант, който не е в нарушение на санкциите. Според ЕК обаче всички схеми, които „Газпром" предлага, са в нарушение на санкциите, допълни финансовият министър.

В момента Министерство на енергетиката разработва промени в Закона за енергетиката, за да бъде осигурена прогнозируемост за бизнеса, за да не се налага компенсациите за високите цени на енергоносителите да бъдат гласувани всеки месец.

Голяма част от антиинфлационните мерки в помощ на бизнеса и потребителите вече действат. „Оттук нататък имаме да свършим още работа, затова подготвяме новия антикризисен инфлационен пакет, който да влезе някои от нещата - изпреварващо на актуализацията, някои от нещата - с актуализацията, така че ударът върху най-бедните да бъде омекотен, пак изпреварващо на инфлацията", посочи Асен Василев.

Атакувам позициите, а не хората, заяви вицепремиерът в отговор на въпроса защо воюва с президента Румен Радев.