Подписан е договорът за финансиране на проекта за модернизация на жп линията от Волуяк до Драгоман
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Май 2022 07:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Подписан е договорът за финансиране на проекта за модернизация на жп линията от Волуяк до Драгоман

/КРОСС/ Министерство на транспорта и съобщенията и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ подписаха договор за финансиране на проект „Модернизация на жп линия София - Драгоман - сръбска граница, жп участък Волуяк – Драгоман – фаза 1“. Отпуснатата финансова помощ е в размер на 166,2 млн. лева, които ще бъдат осигурени от ОПТТИ 2014-2020.

Решение на Министерски съвет от началото на тази седмица дава зелена светлина на Управляващия орган на оперативната програма да сключи договора преди одобрението на проекта от Европейската комисия, което се очаква до средата на годината. Целта е избраните изпълнители на двата лота –  Волуяк-Петърч и Петърч-Драгоман, да стартират своевременно строителството, което трябва да приключи до края на 2023 г. Планираните дейности включват модернизация и частично удвояване на железопътната линия в 34-километровия участък от Волуяк до Драгоман.

Втората фаза на проекта, която предвижда изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации и ERTMS, е включена в Програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027. След края на двете фази, трасето ще позволява скорост от 160 км/ч за пътнически влакове и 120 км/ч за товарните.