МРРБ обяви покани за финансиране на общински пътни и ВиК проекти Заделените 500 млн. лв. ще се отпускат от 1 юни
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Май 2022 08:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МРРБ обяви покани за финансиране на общински пътни и ВиК проекти  Заделените 500 млн. лв. ще се отпускат от 1 юни

/КРОСС/ Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви допълнителен срок от 15 дни, в който общините и областните администрации могат да кандидатстват за финансиране за общински пътища и ВиК съоръжения.

За първи път от бюджета на МРРБ се заделят целеви средства в размер на 500 млн. лв. за целево финансиране на общините. То реално ще се отпуска от началото на юни т.г. Идеята е догодина финансирането да се отдели във фонд за общински проекти с бюджет от 1 млрд. лв. Причината е, че общинската пътна мрежа и ВиК инфраструктурата са в тежко състояние и са системно недофинансирани.

Поканата е към всички 265 общини и 28-те областни администрации в страната. Те могат да подават само нови предложения за финансиране или такива, които вече са постъпвали в МРРБ, но за тях е настъпила промяна в обстоятелствата, например има вече избран изпълнител.

Подадените до момента в МРРБ общински проекти също ще участват в класирането. С проекти за подобряване на общинските пътища могат да кандидатстват само общински администрации. Важно условие е трасетата да са в списъка с общински пътища, утвърден от Министерския съвет. Задължително условие за финансиране е проектите да имат пълна проектна готовност и издадено разрешение за строеж.

Допустими са и проекти на инженеринг, като за тях също трябва да има всички необходими строителни книжа. Ще се отпускат средства и за строителен и авторски надзор по време на строителството, а при обектите на инженеринг - за изработване на проектна документация, изпълнение на строително-монтажни дейности и упражняване на авторски надзор.

За подобряване на ВиК инфраструктура, публична общинска или публична държавна собственост, ще могат да кандидатстват общински и областни администрации. И тук задължително условие е обектите да са с пълна проектна готовност и валидно разрешение за строеж. Ще се финансират и ВиК обекти на инженеринг, но те няма да са с предимство.


Условията за кандидатстване можете да видите в секция „Обяви" в сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството или чрез линка ТУК.