Предстоящи събития в страната за 14 май 2022 г.
Секция: Предстоящи събития
14 Май 2022 07:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната за 14 май 2022 г.

/КРОСС/***
София. От 10.00 часа на лекоатлетическата писта на Националния стадион „Васил Левски" ще започне надпревара по лека атлетика за деца и младежи в рамките на инициативата „Спортувай с президента". Домакин на събитието е Спортен клуб "Приорити спорт" с председател Магдалена Христова. От 12.30 часа президентът Румен Радев ще наблюдава състезанието, а в 13.10 часа ще връчи награди на най-добре представителите се деца от лекоатлетическия турнир в категориите за момчета, момичета, юноши и девойки.

***
София. От 12.30 ч. в Дома на Европа (ул. „Г. С. Раковски" № 124) ще се състои пресконференция на председателя на комисията по регионално развитие на Европейския парламент, Юнус Омаржи. Уважаеми колеги и приятели.

***
София. Интерактивната изложба "Малките свидетели на войната" с рисунки на украински деца, преживели първите дни на нападението в Украйна ще бъде открита в метростанция Сердика.

***
София. От 18.00 до 23.00 часа Националният военноисторически музей (НВИМ) се включва в Европейската инициатива „Нощ на музеите". Входът е свободен, а подготвената програма ще насърчи активното участие на посетителите в музейния живот.

***
София. От 10:00 часа, ще стартира Финалното състезание на живо в София тех парк. Ще чуем близо 50 бизнес идеи за иновации и решения на проблеми на настоящето, родени от хората на бъдещето - ученици в 10. и 11. клас.

***
София. От 12.30 часа партия „Българска Социалдемокрация - Евролевица" организира протестен митинг пред сградата на Народното събрание.

***
Балчик. От 11.00 часа на площад „21-ви Септември" ще се състои флашмоб по Проект „Силата на хоровата общност - Виртуален мост във време на социална изолация".

***
Благоевград. От 18.30 часа Регионален исторически музей - Благоевград се включва в Европейската нощ на музеите. Официалното откриване е в 18.30 часа във фоайето на музея. Музикантите от Биг Бенд - Благоевград ще посрещат посетителите пред музея от 18.00 часа.

***
Благоевград. От 10.00 часа на площад „Народни будители" (Между сградите на РИМ - Благоевград и бившия Младежки дом) ще бъде поставен официален старт на мащабно почистване „Чист и зелен Благоевград! От нас зависи!".

***
Варна. От 12.00 часа в Музея на Възраждането ще бъде представена книгата на доц.д-р Ивета Рашева "Възрожденският анахроничен разказ за покръстителната мисия на св. св. Кирил и Методий". В книгата за пръв път се разглеждат анахронизмите в Паисиевата история.

***
Добрич. От 17.00 часа на сцената на площад „Демокрация" ще се състои награждаването и Гала концертът на Европейския младежки поп - рок конкурс „Сарандев" ще бъдат на открито на площад „Демокрация"

***
Дряновски манастир. В Дряновския манастир вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в тържественото отбелязване на 146-годишнината от Априлската епопея. В 19.00 ч. Йотова ще присъства на панихида в храм „Св. Архангел Михаил", в 19.30 ч. ще поднесе венец пред Паметника-костница. От 20.00 часа ще присъства на музикално-танцова композиция с участието на Теодосий Спасов Трио, танцовия ансамбъл „Балкан" към дряновското читалище „Развитие - 1869" и Павел Колев от училище „Максим Райкович". В 21.00 часа вицепрезидентът ще произнесе слово.

***
Пловдив. От 18:00 и 23:30 часа Историческият музей в Пловдив се включва в европейската нощ на музеите с концерт, изложба „Яйцето" и реконструираните лик и носия на Хаджи димитър ще се осъществи Европейската нощ на музеите

***
Разград. От 10.00 часа в Общинския културен център в Разград ще се проведе Фолклорния фестивал „Капанска китка" събира 320 танцьори в Разград.

***
Русе. От 11:00 ч. на понтон 8 на „Дунав турс" Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав" (ИАППД) ще проведе церемония по именуване на новопостроен маневрен кораб „Искър"

***
Стара Загора. От 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще се състои вълнуващ концерт, посветен на Годината на полския романтизъм.

***
Стара Загора. На 14 май в Стара Загора ще се проведе Европейската нощ на музеите. И тази година организатори на събитието са Община Стара Загора и музейните институти и галерии в града.
От 19:00 до 23:00 часа жителите и гостите на града ще могат да се насладят на богата програма от инициативи.
Началото на „Нощта" ще бъде поставено в 19:00 ч. пред централния вход на музея с участието на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре".
От 19:30 ч. на IV експозиционно ниво в РИМ-Стара Загора ще се състои Честване на 115-та годишнина на Старозагорския исторически музей. В богатата програма на „Европейската нощ на музеите" са включени още спектакли на балета на Държавна опера - Стара Загора, на Държавен куклен театър - Стара Загора, концерти и атрактивни изложби. Пълна програма на Европейска нощ на музеите- Стара Загора 2021 г. Стара Загора.
На 14 май, от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще се състои вълнуващ концерт, посветен на Годината на полския романтизъм.

***
Стара Загора. От 18:00 часа пред Община Стара Загора ще се проведе фиеста, празничен шарен карнавал от горещи латино и екзотични ритми и танци, взрив от настроение и емоции. В щурото парти могат да се включат всички желаещи.

***
Търговище. От 11.00 часа на поляната в парка „Борово око" ще бъде открита киноложка изложба.

***
Търговище. От 18.00 до 24.00 часа Регионален исторически музей - Търговище отново ще бъде част от общото музейно приключение със своето петнадесето издание, като поднася на търговищките граждани и гостите на града една вълнуваща и незабравима разходка във времето. От 18.30 ч. пред Славейковото училище започва концерта на вокална група и танцов състав „Мисионис" към II СУ „Проф.Никола Маринов"-Търговище. От 19.00 ч. публиката може да съпреживее моменти от създаването на Тайния революционен комитет в някогашна Ески Джумая (Търговище). 150 години след събитието и пред историческото място, където се е случило, ще бъде представена възстановката "Бунтовно кръщение" в изпълнение на Патриотичен клуб "Възраждане" - Търговище