На дефиле „Вино и гурме 2022“ в Пловдив: УХТ бе домакин на конкурса „Най-умело съчетание между вино и храна“
Секция: Туризъм
14 Май 2022 10:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На дефиле „Вино и гурме 2022“ в Пловдив: УХТ бе домакин на конкурса „Най-умело съчетание между вино и храна“

/КРОСС/ Университетът по хранителни технологии (УХТ) бе домакин на конкурса „Най-умело съчетание между вино и храна“, организиран от Съвета по туризъм в Пловдив и висшето училище и проведен като част от фестивала дефиле „Вино и гурме 2022“.

Комисията с председател зам.-ректорът на УХТ доц. д-р Христо Спасов и членове доц. Кремена Никовска, преподавател от катедра „Туризъм и кулинарен мениджмънт“ в УХТ, известният шеф готвач Николай Боруков от ресторант „Salt & Pepper“ в Пловдив, Екатерина Терзиева, журналист и гастрономически експерт и виненият специалист Гергана Тодорова от платформата за винен туризъм winetours.bg беше сериозно затруднена да избере най-добрия в надпреварата. Съдействие на участниците и на журито оказваха студенти от специалност „Туризъм“ в университета.

Според регламента на конкурса участниците представиха интересни ястия, приготвени от традиционни за страната или региона продукти и подправки и по специфични рецепти.

На масата на журито поднесоха рибни и месни блюда, гарнирани с пресни зеленчуци, както и десерти по стари нашенски рецепти. Всички бяха включили иновативни елементи в технологията на приготвяне и/или в дизайна на асортиментите.

В рамките на 10 минути участниците в надпреварата представиха своята кулинарна комбинация. Някои бяха доста увлекателни и привлякоха вниманието на журито не само с оригиналните наименования на ястията и питиета, но и с любопитни местни легенди.

Победителите в конкурса ще бъдат наградени с плакети, които ще бъдат връчени тази вечер от доц. Никовска на официалната вечеря на осмото издание на „Вино и гурме 2022“.  

„За членовете на журито е радостно, че „Най-умело съчетание между вино и храна“ набира все по-голяма известност сред участниците в дефилето, които тази година бяха повече от миналата пролет. Това означава че „Вино и гурме“ постига своята цел да популяризира традиционната кухня и българското вино, да стимулира винения, кулинарния и културния туризъм и да привлича гости от цялата страна в Пловдив“, заяви доц. Никовска след избора на победителите.