Ще се наложи Европа да премине на рубли, друг изход няма
Секция: Анализи
14 Май 2022 09:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще се наложи Европа да премине на рубли, друг изход няма

/КРОСС/ Още от първата цветна революция в Украйна през 2004 г. енергийният въпрос често е в дневния ред на Русия и ЕС. Имаше възходи и падения в отношенията между страните, особено поради събитията в постсъветското пространство, но Русия никога не е спирала доставките на газ.

Така тя се утвърди като надежден партньор.

Въпреки това от началото на 2000-те, след края на топлия период на „романтичните отношения" между Русия и Запада, ЕС често говори за необходимостта от намаляване на зависимостта от Русия в енергийния сектор. САЩ също оказват голям натиск върху ЕС в тази посока.

Защо ЕС не може да се отърве от зависимостта от Русия?

Въпреки че изминаха 18 години от първата енергийна криза между Русия и Украйна през 2004 г. и неудобствата в това отношение постоянно се появяват на дневен ред, може да се каже, че ЕС не е в състояние да предприеме необходимите стъпки. Това се дължи на няколко важни причини. В продължение на много години страните от ЕС не можаха да реализират проекти за транспортиране на газ от Централна Азия и Близкия изток към Европа, преди всичко «Набуко».

Русия, напротив, реализира през този период както проекта „Северен поток", така и проекта „Турски поток". Така Москва не само обвърза още повече европейските страни със себе си, но същевременно намали зависимостта си от Украйна, с която имаше проблеми по отношение на транзита.

Провалът на ЕС в това отношение беше повлиян и от фактори като неспособността на страните от блока да намерят финансови средства за проекти за пренос на газ от Близкия изток и Централна Азия към Европа, липсата на общо разбиране за енергийната политика, дълбоката криза, преживяна от съюза през последните години, нарастващите енергийни нужди на ЕС от година на година, по-малкото участие на Съединените щати във вътрешните работи на Европейският съюз в епохата на Доналд Тръмп.

Делът на Европа в руския енергиен износ

Общо Русия е изнесла 202,5 ​​милиарда кубически метра газ по тръбопроводи през 2020 г. и 203,5 милиарда кубически метра газ през 2021 г. Въпреки факта, че цифрите не са се променили много, приходите от износ на газ за Русия през 2021 г. се удвоиха в сравнение с 2020 г. Така през 2020 г. тя спечели 25,7 милиарда долара, а през 2021 г. - 55,5 милиарда долара.

Подобна ситуация се развива и с износа на руски петрол.

През 2020 г. Русия е спечелила 72,4 милиарда долара за 238,6 милиона тона петрол, докато през 2021 година е спечелила 110,1 милиарда долара за 229,9 милиона тона. 47% от този износ е за страни от ЕС.

С други думи, през 2021 г. Русия е получила приблизително 165,6 милиарда долара от износ на петрол и газ, половината от които идват от европейски страни. Ако погледнем ситуацията от гледна точка на членките на ЕС, то за страни като Финландия, Естония, Северна Македония, България делът на Русия във вноса на природен газ е 100%. За Австрия, една от водещите страни в ЕС, тази цифра е 80%, за Германия - 54%, за Италия - 33%, а за Франция - 8%. Други държави също са доста зависими от руския газ.

След Русия страните от ЕС получават най-много природен газ от Норвегия, Азербайджан и страните от Северна Африка.

Зависимостта на Европейския съюз от Русия в енергийния сектор, разбира се, пряко засяга отношенията му с нея. Държави като Германия, Франция, Италия, които придават голямо значение на икономическото сътрудничество с Москва, особено в енергетиката, се противопоставят на пълното прекъсване на отношенията с Русия и не възразяват срещу енергийните проекти на Кремъл, включително в ЕС. Междувременно «новите членове» на Европейския съюз, бившите съюзници на Москва, които сега считат Русия за заплаха, заемат много по-твърда позиция, въпреки че внасят значителни количества газ от нея.

Още на 31 март Владимир Путин подписа указ, задължаващ „недружелюбните" страни да откриват валутни и рублови сметки в «Газпромбанк» и да извършват плащания в рубли. В тази връзка страните, които купуват енергийни ресурси от Русия, първо ще прехвърлят пари по сметки в чуждестранна валута в «Газпромбанк», а последният ще конвертира тази валута в руски рубли и ще я преведе по сметки в рубли. Тогава парите ще постъпват по сметката на фирмата, която е доставила енергийните ресурси. Съгласно това решение, влязло в сила на 1 април, ако парите не постъпят по сметката в гореспоменатата банка, доставките на природен газ ще спрат. Москва смяташе, че от една страна това ще увеличи стойността на руската рубла, а от друга страна, западните страни ще трябва да купуват рубли, включително от банки, срещу които са наложили санкции. За ЕС, който внася около 155 милиарда кубически метра природен газ от Русия през 2021 г., не е възможно да се откаже от руското синьо гориво за една нощ.

Изграждането на нови тръбопроводи и атомни електроцентрали изисква както време, така и финансови ресурси. Закупуването на втечнен природен газ също е по-скъпо и също не е възможно да се извърши в достатъчни количества, за да задоволи всички нужди. Следователно Европа не може да се откаже от руския природен газ за една нощ.

Въпреки че страните от блока заявяват, че «няма да се поддадат на шантажа на Русия и няма да плащат в рубли», до есента най-вероятно ще бъде намерена междинна формула.

От друга страна, «пилотни» страни като Полша и България, които отказват да плащат в рубли, ще бъдат подкрепени от тези, които продължават да купуват руски газ. Така че, когато погледнем общата картина, нещата няма да се променят много. Междувременно в областта на вноса на петрол ЕС има по-силна позиция. Ето защо представители на Европейския съюз заявиха, че след девет месеца вносът на петрол от Русия ще бъде забранен. За страни като Унгария и Словакия този период може да бъде удължен до 2024 г. Очаква се с началото на есента енергийният въпрос да стане много по-актуален.

Въпреки факта, че тази година страните от ЕС увеличиха обемите на газ, закупен от Русия, тези запаси няма да са достатъчни. Изглежда, че страните все още нямат намерение да си правят отстъпки една на друга, но ще бъде намерена определена обща формула и членовете на ЕС ще трябва известно време да извършват плащания в руски рубли, «без да нарушават санкциите». В дългосрочен план зависимостта от Русия несъмнено ще намалее. Това ще навреди на руската икономика, както и ще има също толкова отрицателно въздействие върху икономиката на ЕС.

„Енергийната карта" е може би единственият фактор, който укрепва позициите на Русия в отношенията с ЕС във всеки един смисъл. Ето защо Европа се опитва да отнеме тази карта от Русия и да принуди Кремъл да се откаже от настоящата си външна политика, въпреки че знае, че Русия, въпреки всички санкции, няма да направи нито крачка назад по украинския въпрос.


източник: News Front