Лесен трик как да проверите пресни ли са яйцата
Секция: ЛЮБОПИТНО
14 Май 2022 13:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лесен трик как да проверите пресни ли са яйцата

/КРОСС/ Яйцата са една от най-използваните храни по цял свят. Те могат да се консумират както самостоятелно, така и като добавка в различни ястия.

В същото време яйцата могат много бързо да се развалят, ако не са съхранявани правилно. А ако са и на доста време могат да станат опасни за здравето ни.

Диетологът и член на Руския съюз на диетолозите, специалистите по хранене и хранителната индустрия Александра Разаренова разкри лесен начин как да проверите дали яйцата са пресни.

Най-очевидният начин, казва тя, е да поставите яйцето в купа със студена вода и да оцените позицията му. Разаренова подчерта, че ако продуктът лежи хоризонтално на дъното, значи е пресен.

Ако яйцето е повдигнато под ъгъл или балансира над дъното, тогава това яйце не е много прясно, но може да се яде. Ако то обаче изплува, значи е развалено.

Диетологът каза, че можете да проверите яйцата и като ги разклатите. Според нея, ако не се чува пръскане след разклащане вътре в яйцето, то то може да се яде. „В противен случай можем да предположим, че въздухът вече е вътре в яйцето и въздушният мехур е станал по-голям. Това яйце е на доста време. И по-добре да не го ядете ", каза тя.

Освен това специалистът препоръча внимателно да се изследва съдържанието на едно яйце. Трябва да се оцени състоянието на жълтъка и белтъка. „В прясно яйце жълтъкът е изпъкнал, а белтъкът е вискозен и плътно събран около него. Ако жълтъкът е плосък и белтъкът е течен, това е сигурен знак, че яйцето се е развалило.