Създадоха компютър, който се задвижва от водорасли
Секция: Наука
14 Май 2022 11:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Създадоха компютър, който се задвижва от водорасли

/КРОСС/ Учени от университета в Кеймбридж във Великобритания създадоха компютър, който се задвижва от водорасли. Резултатите от изследването бяха публикувани в списанието „Energy & Environmental Science".

Накратко специалистите сглобяват система на базата на микропроцесори ARM Cortex M0+ и биоакумулатор на щам от сладководна цианобактерия Synechocystis.

Установява се, че полученият компютър работи непрекъснато над половин година благодарение на енергията на водораслите.

Според учените в лабораторни условия батерията от водорасли може да произвежда малко количество енергия. Слабият електрически ток в резултат на фотосинтезата се прехвърля към алуминиев електрод и се използва за захранване на микропроцесора.

„Бяхме впечатлени от това колко добре системата работи за дълъг период от време - мислехме, че ще спре след няколко седмици, но тя продължи да работи", каза авторът на изследването д-р Паоло Бомбели.

По негови думи водораслите не се нуждаят от храна, тъй като те сами създават такава в процеса на фотосинтеза. Резултатите от проучването могат да бъдат използвани при създаването на автономни устройства за интелигентни жилища, като например сензори с различно предназначение.