Икономист: Задава се икономическа катастрофа
Секция: Коментари
14 Май 2022 10:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Икономист: Задава се икономическа катастрофа

/КРОСС/ Влизането на България в еврозоната ще доведе до тежко обедняване на хората и до големи проблеми. През 2019 г. Центърът за европейски политики във Фрайбург направи изследване за печелившите и губещите в еврозоната. Ето някой цифри. Единствените печеливши от членството си в еврозоната са Германия - 280 млрд. евро, и Нидерландия - 19 млрд. евро.

Загубилите обаче са повече: Италия е на минус 530 млрд. евро, Франция - минус 374 млрд. евро, Португалия - минус 56 млрд. евро, и т.н. Не знам какво дава основание на нашите политици да смятат, че членството ни в еврозоната е добро за България. Смятам, че това е изключително вредно за нашата страна. От години политическата група, която управлява България, играе ролята на колониална администрация, но загубата на малкото ни останал финансов суверенитет ще е фатална. Пряко последствие от членството ни ще е ликвидирането на малкото останал български бизнес.

Единствените, които имат интерес, са от банковия сектор, защото за тях ще отпаднат много ограничения и това ще им отвори сериозни възможности. А за да възродим нашата икономика, имаме нужда от собствена централна банка и собствена финансова политика. Влизайки в еврозоната, всички решения за България ще се взимат някъде извън страната и в никакъв случай няма да са в интерес на България.

Погледнете европейската политика в областта на селското стопанство. Кои са единствените печеливши? Германия и Франция. У нас печелят само големите зърнопроизводители. Останалият земеделски бизнес едва крета, ако въобще го има. България произвеждаше и изнасяше храни. В момента 80% от храната, която консумираме, е от внос. Нямаме хранителен суверенитет, а сега сме готови да загубим и финансовия. Така страната изцяло ще се превърне в колония.

Влезем ли веднъж в еврозоната, няма път назад. Интересно е, че има разписана процедура, по която една страна може да напусне ЕС, но няма такава за еврозоната. Видяхме как става това с Великобритания. Европейската централна банка има доклад от 2019 г., в който се казва: има начин да се напусне еврозоната, ако дадена страна бъде изгонена от нея. Това означава, че всичко, което е дала, го губи. Това е като в една прочута песен "Хотел Калифорния" - винаги можеш да влезеш вътре, но никога не можеш да излезеш. Неслучайно една от причините Великобритания да напусне ЕС беше тази - натискът да влязат в еврозоната.

Интересно е и какво се случва с резервите, които крепят фиксирания курс на лева към еврото. Към онзи момент те просто ще бъдат изхарчени от правителството, което тогава ще имаме, и край. Банките, които са дъщерни клонове на чужди банки, днес са длъжни да поддържат определени резерви, но след влизането в еврозоната няма да ги поддържат. Банките ще имат повече възможности за по-големи печалби, които в момента са ограничени, защото действат извън еврозоната. Заради това и най-гласовитите защитници за влизането ни в еврозоната са именно от финансовите кръгове у нас. Те имат лична икономическа изгода това да се случи. А какво ще стане с България, с българския бизнес - изобщо не ги интересува.

Какъв е изходът за българската икономика в тази катастрофа с горивата? Европа и България нямат алтернатива на руските доставки на енергийни суровини. Всички приказки за алтернативни доставки от Азербайджан, САЩ, Катар и откъде ли не са хубави мечти, които няма как да се сбъднат. България тази зима я грози катастрофа, ако обърнем курса и не се договорим с Русия. Не съм убеден обаче, че и за това вече не е късно.

Преди седмица руският президент Владимир Путин излезе с указ, с който се забранява продажбата и препродажбата на суровини на вражески държави. Ще бъде публикуван тези дни и забранителен списък на компании, с които руската държава и бизнес не трябва да търгуват. Това са контрасанкциите на Русия. Иска ми се да съм лош пророк, но очаквам да попаднем в този списък. Попаднем ли, сме изправени пред икономическа катастрофа. Голяма част от икономиката ще спре. Говорим за индустрията и отоплението ни през следващата зима. Липса на торове за земеделието и какво ли не още. Поведението на европейските политици сега е престъпно по отношение на европейските народи.


автор/източник: Виктор Папазов/Дума