Без таван на пенсиите още от 1 юли иска КНСБ
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Май 2022 10:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Без таван на пенсиите още от 1 юли иска КНСБ

/КРОСС/ Таванът на пенсиите да отпадне още от 1 юли тази година или най-късно от 1 януари догодина. За това ще настоява КНСБ пред междуведомствената работна група, която обсъжда вариантите за планираното от управляващите увеличение на пенсиите, съобщава БНР.

В момента максималната пенсия е 1500 лева и около 34 000 души са засегнати от това ограничение. Президентът на синдиката Пламен Димитров заяви, че КНСБ иска предстоящото увеличение на пенсиите от 1 юли да бъде диференцирано според техния размер.

Според Пламен Димитров целта е напълно реалистична Някой може да твърди, че е несправедливо, но само по този начин можем да интегрираме тези прословути 60 лева безболезнено в общия размер на пенсията, без някой да остане с по-малък общ доход, отколкото получава сега преди първи юли, посочи той.

По негови думи на политиците трябва да стане ясно, че "най-накрая тази вакханалия с даването пари на калпак трябва да спре, трябва да се върнем към основният принцип на пенсионната система: принос-права, за да възстановим доверието на младите".

През седмицата социалният министър Георги Гьоков обяви, че се обсъждат повече от десет варианта за увеличение. Той самият предлага то да е с 10% от 1 юли, да има ново повишение от 1 октомври и да продължи изплащането на добавка от 60 лева заради инфлацията.