Депутатите с по-ниски заплати, ще вземат 758 лв. по-малко
Секция: ПОЛИТИКА
14 Май 2022 12:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутатите с по-ниски заплати, ще вземат 758 лв. по-малко

/КРОСС/ Само 5 месеца след като станаха народни избраници, депутатите ще трябва да преглътнат първото си намаление на заплатите, и то в разгара на висока инфлация. От 1 юни народните представители ще получават намалена с 13,5% заплата, пише "24 часа" До момента средното възнаграждение на един народен представител беше 5616 лв. без никакви добавки за участие в комисии, представителни пари и т.н.

От 1 юни ще намалее със 758 лв., т.е. с повече от една минимална работна заплата. От април тя е 710 лв. Според данните на НСИ, публикувани в петък, средната заплата в обществения сектор за март е 1618 лв., докато през декември е била 1872 лв. За да се сметнат парите на депутатите, се сравняват заплатите в обществения сектор за последния месец от предишното тримесечие, а в случая разликата е 13,5%. Причината за намалението е, че в обществения сектор през декември заплатите обикновено са много високи, тъй като тогава се плащат всички бонуси, допълнително материално стимулиране и още ред извънредни пари, които раздуват средната. По тази причина през предишното тримесечие възнагражденията им бяха увеличени с 13,7% и на практика сега се връщат на предишното си равнище Със същия процент намаляват заплатите и на президента, председателя на Народното събрание, премиера, министрите и всички възнаграждения, които са обвързани с депутаската заплата. Естествено, при тях сумата, с която се разделят, е по-голяма. Румен Радев например в момента се разписва срещу 11 232 лв. брутна заплата, без да се смятат добавките за стаж, а Никола Минчев - срещу 8704 лв. също без добавките.

От 1 юни заплатата на президента, който е роден през същия месец на годината, ще получава вече с 1516 лв. по-малко, а председателят на парламента - с 1175 лв. по-малко. Средната работна заплата в България през март е достигнала 1668 лв., но ако се вземе средната за цялото тримесечие - 1593 лв., тя също намалява в сравнение с последното тримесечие на м.г. с 1,2%.

Спрямо година по-рано има увеличение с 9%, т.е. не може да компенсира инфлацията, която от март 20021-а до март 2022-а е 12,4%. В структурата на средната заплата по браншове няма кой знае какви изменения през първото тримесечие на 2022 г. За първи път средното възнаграждение в IT бранша минава границата от 4 хил. лв. месечно и става 4060 лв. Това е браншът с най-високи заплати, следван традиционно от финансите и застрахователната дейност, където обаче средната заплата през март е достигнала 2540 лв. Също традиционно в хотелиерството и ресторантьорството заплатите са най-ниски и нямат дори хиляда лева месечно - през март е 964 лв.

Затова пък от март тази година в България вече няма област, в която средната заплата да е под хиляда лева В последните две такива области - Видин и Благоевград, средното заплащане през март е станало съответно 1099 и 1078 лв. В столицата средната заплата е 2340 лв. месечно, следвана от Стара Загора с 1473 лв., Варна с 1470 лв., Враца с 1468 лв. Габрово с 1448 лв. и Пловдив с 1419 лв. Враца няма много високи икономически показатели и фактът, че средното възнаграждение изпреварва Пловдив, се дължи само на факта, че там се намира АЕЦ "Козлодуй", където заплатите са доста по-високи от средните в страната.