Забраниха маникюра, дънките и белите булчински рокли на жените в Туркменистан
Секция: СВЯТ
14 Май 2022 13:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Забраниха маникюра, дънките и белите булчински рокли на жените в Туркменистан

/КРОСС/ Туркменистан наложи серия от забрани на жените в страната, сред тях са да си правят маникюр, да се подлагат на пластични операции и декоративна хирургия, забранено им е да правят аборти. Дамите също така нямат право да носят "тесни" дрехи, да боядисват косите си, да удължават ноктите си или да си слагат мигли, както е забранено и уголемяването на гърдите.

Подготвяните в последните седмици забрани са причина много жени в страната да загубят работата си уж заради поставени гръдни импланти или увеличени устни, съобщава dnes.bg. В Ашхабад и други туркменски градове полицията задържа жени с изкуствени мигли и нокти и ги отведе в полицейските управления. Там са били принудени да се "отърват" от миглите или ноктите си, и им е била наложена глоба от 140 долара. В Ашхабад най-малко 20 стюардеси са били уволнени през последните седмици за предполагаемо използване на ботокс и уголемяване на устните.

Около 50 служителки на националния железопътен оператор са загубили работата си заради гръдни импланти и уголемяване на устни, твърдят източници. В резултат на ограничителни мерки десетки салони за красота в цялата страна спряха дейността си, след като получиха предупреждение от полицията за забраната за „неразрешени" процедури и услуги на клиенти. Новите правила включват забрана за носене на сини дънки и всякакви други прилепнали дрехи. Разрешено е носенето на широки дълги рокли. Служителите на реда, обаче, са упълномощени да задължат жени за носене на „грешни дрехи".

Полицаите снимат нарушителите, съставят им протокол и ги принуждават да платят глоба. Забранено е и носенето на бели сватбени рокли. Властите забраниха на жените да се возят в коли с мъже, които не са им роднини. Полицаи от Пътната полиция спират коли с пътници и изисква доказателства, че жената е роднина на шофьора.

Жените нямат право да сядат на предната седалка до шофьора. От април тази година бе въведена и забрана за извършване на аборти. Правозащитни организации отбелязват, че Туркменистан разрешава аборт до 5-ата седмица на бременността, докато в другите страни е до 12-та седмица. Правителството, обаче, обнародва закона, който беше приет още през 2015 г. без обществено обсъждане. Този закон забранява абортите, тъй като повечето жени в петата седмица от бременността дори не знаят, че са бременни. Жените в страната обмислят провеждането на масови протести.