70 години на трона: избраха десерта за юбилея на Елизабет II
Секция: СВЯТ
14 Май 2022 14:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
70 години на трона: избраха десерта за юбилея на Елизабет II

/КРОСС/ Една от най-известните кулинари в света - Мери Бери, избра официалния десерт за платинения юбилей на кралица Елизабет II, съобщи Би Би Си.

Той е лимонов крем, с бисквити амарети и швейцарско руло, приготвен от Джема Мелвин. След оспорвано състезание и дегустация, известната телевизионна водеща и кулинар Мери Бери го определи като „абсолютно чудесен".

Джема Мелвин приготвя пудинга, след като се вдъхновява от лимонов десерт, поднесен на сватбата на бъдещата кралицата с принц Филип през 1947 г.

Сладкишът е на няколко пласта с лимонова извара, яйчен крем, желе, сок от мандарини, бита прясна сметана, бисквити амарети, шоколад и швейцарско руло.

Десертът ще бъде част от специалното меню за платинения юбилей на Елизабет II, в което са още „Пиле за коронацията" - поширано пиле в кремообразен къри сос, и гъби „Виктория", с пълнеж от маслен крем и сладко от малини.

Приблизително 5000 души, на възраст от 8 до 108 години, участваха в националното състезание за приготвянето на нов десерт, в чест на 70-годишнината от възкачването на трона от Елизабет II.

Съревнованието изискваше да бъде създаден десерт със запомняща се история, но и подходящ за вкуса на 96-годишната кралица.

Друго важно условие бе и възможността пудингът да се приготвя в домашни условия и да присъства на уличните тържества, планирани в цялата страна през юни.

Джема Мелвин коментира след победата си, че творението й отдава почит на три важни жени - нейните баби и кралицата.

"Не мога да повярвам, че този скромен десерт спечели. Сюрреалистично е. Исках това да бъде „народният пудинг", не само за кралицата, но и за всички останали", добави още тя.