Криптокралицата Ружа Игнатова вече е най-издирваният престъпник в Европа
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Май 2022 14:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Криптокралицата Ружа Игнатова вече е най-издирваният престъпник в Европа

/КРОСС/ Криптокралицата Ружа Игнатова вече е най-издирваният престъпник в Европа.

Ружа Игранова е обвинена в изграждането на финансовата пирамида OneCoin, рекламирана като криптовалута чрез създадените от нея компания OneLife Network и фондация OneWorld Foundation. От края на 2017 година е в неизвестност, а от март 2018 година е обект на криминални разследвания в различни страни.

Измамата се смята за най-мащабната в историята. Печалбата от нея е почти 15 милиарда евро.

За OneCoin се говореше като за следващия Bitcoin. Около новата криптовалута имаше много реклама и празни обещания. Хора от 175 страни се включиха в инвестицията и общата им загуба е поне 5 милиарда евро.

Игнатова се крие от закона вече 5 години. Затова Европол предлага награда от 5500 евро за всякаква информация, която би довела до нейния арест.

41-годишната жена създава OneCoin през 2014 г. в София, България.

След като изчезва през 2017 г, на нейно място идва брат й Константин. Той и много други нейни съучастници са арестувани и излежават присъдите си.

Журналистът Джейми Бартлет, водещ на подкаста на BBC "The Missing Cryptoqueen", обясни, че наградата от Европол няма да помогне за залавянето на Игнатова, защото е нищожна в сравнение с възможностите на криптокралицата.

Той смята, че Игнатова пътува с фалшив паспорт и име, както и може би различно лице. Журналистът определи възможността за залавянето ? на летище като "много малко вероятна".