Китай все още е привлекателна дестинация за чуждестранни инвеститори
Секция: СВЯТ
14 Май 2022 14:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китай все още е привлекателна дестинация за чуждестранни инвеститори

/КРОСС/ През първите четири месеца реално използваните чуждестранни инвестиции в Китай са били 478,61 милиарда юана, което е с ръст от 20,5%, сочат данни на Министерството на търговията. Това показва, че въпреки твърденията на някои западни медии в обратното, страната остава привлекателна дестинация на чуждестранни инвеститори, съобщава Радио Китай.

За транснационални компании влиянието от COVID-19 е краткосрочно. Те ще спечели ако имат дългосрочен план. През последните години заради пандемията и регулацията на световната индустриална верига и веригата за доставки потокът на глобални инвестиции се променя, но устойчивостта им в Китай се запазва. Неотдавна Китайската асоциация за съдействие за икономиката и търговията съобщи, че от март насам новата вълна на COVID-19 създава трудности за операциите на чуждестранни компании в Китай.

Някои от тях признаха, че тазгодишните приходи ще бъдат повлияни, но за мнозина страната все още е техен основен стратегически пазар. Според доклад на Pricewaterhouse Coopers китайският пазар и икономическият ръст са два основни фактора за привличане на транснационални компании. От дълги години Китай непрекъснато разширява отварянето на високо равнище.

Приемането на Закона за чуждестранни инвестиции е част от тези усилия, което отговаря на желанията на чуждестранни инвеститори и улеснява бизнеса им в Китай. Китай ще продължи с отварянето си към света и това е ангажимент, който няма да се промени. Наред с влизането в сила на споразумението за Регионално всеобхватно икономическото партньорство, пазарът на Китай за услуги и инвестиции ще е по-достъпен, което ще даде повече възможности за чуждестранни компании.