"Ало" измамниците: Децата ти са катастрофирали там и там, умират!
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Май 2022 15:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Ало" измамниците: Децата ти са катастрофирали там и там, умират!

/КРОСС/ Телефонните измамници продължават да лъжат хората. Наред с добре познатите престъпни схеми, продължава и практиката мними полицейски служители да търсят лични данни, номера на други телефони и домашни адреси с цел измама.

Преди дни 68-годишен мъж от Сандански става поредната жертва на ало измамниците. Той дава 6000 лева на мним полицейски служител, който му се обажда на домашния телефон да иска неговото съдействие с парична сума за залавянето на телефонни измамници.

Илия Сивиков няколко пъти е търсен по телефона с цел измама. Разказва, че до сега винаги разпознава лъжливите повиквания.

"Много често се обаждат, те не знам дали по случаен принцип или все пак имат някаква информация от мобилните оператори, но звънят често. Опитах се веднъж да обясня, че просто не са уцелили човека, но стават адски нахални. Дори казват: "Ще пратим хора да ви видят отблизо!" - и така нататък… Почнеш ли да се обясняваш, за да те вкарат в схемата започват да те заплашват. Трябва да си рязък и да не им обръщаш внимание", съветва той.

По данни на полицията най-често жертви на заблуждения по телефона продължават да са възрастните хора.

"На нас ни викат: „Децата ти са катастрофирали там и там, умират!". Лъжат, измамници навсякъде!" - споделя Лефтера.

"Аз съм на 90 години, но по някаква случайност и късмет ли е, не знам, не ми се е случвало още. Слушам указанията на специалистите, на полицията, какво да спазваме за да не бъдем ощетени и ограбени", разказва Павел Манов пред БНТ.

За да не станат жертва на измами, от полицията съветват хората да са с повишено внимание и недоверие към лица, които по телефона търсят пари. В случай, че им бъдат искани финансови средства, лични данни или банкови сметки, важно е хората веднага да се свържат с близки, роднини или съседи и да позвънят на тел. 112.