15 май - Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
Секция: Здраве
15 Май 2022 07:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
15 май - Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

/КРОСС/ Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН традиционно се отбелязва в третата неделя на месец май. Тази година инициативата ще премине под мотото: "ХИВ/СПИН - помним, действаме, продължаваме". В България денят се отбелязва от 1992 година в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН.

Кампанията има за цел да насочи вниманието към проблема СПИН и да повиши обществената информираност за начините на предаване на ХИВ и други сексуално-предавани инфекции, да мотивира хората за отговорност към собственото здраве.

ХИВ е вирус, който атакува имунната система на човека, така че тя не може да осигури защита на организма срещу болести и инфекции. В превод от английски HIV/ХИВ означава „вирус на човешката имунна недостатъчност". ХИВ-инфекцията е бавно развиващо се и прогресиращо заболяване, което преминава през няколко стадия докато причини СПИН-това е последният стадий на заболяването, в който имунната система е тежко увредена.

Днес, в България и в останалата част от развития свят, лечението за ХИВ е достъпно и безплатно за всички, а хората, живеещи с ХИВ имат пълноценен живот. От МЗ е утвърдено Методическо указание за антиретровирусно лечение на ХИВ-позитивни лица, което е съобразено изцяло с препоръките на Световната здравна организация за включване на лечение на всички открити ХИВ серопозитивни лица, при съгласие от тяхна страна.