Президентът Радев: Единствено от политиката на правителството зависи тежката икономическа и социална криза да не ескалира в политическа
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Май 2022 14:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът Радев: Единствено от политиката на правителството зависи тежката икономическа и социална криза да не ескалира в политическа

/КРОСС/ Единствено от политиката на правителството зависи тежката икономическа и социална криза да не ескалира в политическа криза. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти днес. 

„Най-важното е да не се допуска дефицит на доверие“, подчерта президентът и допълни, че никое правителство не може да води страната през тежки кризи при липса на такова. По думите на Румен Радев задълбочаващите се протести, означават, че дефицитът на доверие се задълбочава и единственото устойчиво решение във времето е открит и конструктивен диалог, в който да се чуят и да се уважат мненията на всички страни.

Запитан за утвърдената от КЕВР цена на природния газ за месец май, президентът изтъкна, че е необходима устойчивост на решенията. Той припомни, че чак в средата  на май, при вече обявени прогнозни цени за юни и юли, става ясна цената за настоящия месец. По думите му в случая ценовата политика на „Булгаргаз“ е неразбираема и „извън икономическата и управленската логика“. Румен Радев подчерта, че бизнесът и потребителите искат предвидимост, която е особено важна в условията на криза. „Надявам се тази предвидимост да бъде осигурена в бъдеще. А по-ниските цени да бъдат дългосрочна политика на българското правителство“, коментира още държавният глава.

В отговор на въпрос дали е уведомен от премиера с кого е  сключил договор за доставка на природен газ в САЩ и каква ще е неговата цена, президентът заяви, че правителството трябва да уведомява българските граждани и българския бизнес за това, за да имат възможност да калкулират своите разходи.