Борислав Гуцанов: Въвеждането на тол системата не може да бъде отлагано повече
Секция: ПОЛИТИКА
15 Май 2022 07:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борислав Гуцанов: Въвеждането на тол системата не може да бъде отлагано повече

/КРОСС/ Няма притеснения за гражданите и доставките на големите хранителни вериги. Взели сме мерки, но трябва да се стигне до диалог и до решаване на напрежението в сектора. Това каза председателят на Транспортната комисия и депутат от „БСП за България“ Борислав Гуцанов в предаването „Офанзива“ по NOVA NEWS по повод предстоящия протест на превозвачите на 18 май и мерките, които правителството предприема.

Той изрази надежда, че ще се стигне до намиране на решение чрез диалог с протестиращите и ако има стачка, то тя ще е по-скоро символична. „Безспорно има напрежение и проблем. Има огромна икономическа криза в Европа и няма как и нашата икономика да не страда от това. Мисля, че може да се проведат нормални разговори и диалог, а не да се стигне до сериозни стачки, които да блокират живота в страната“, заяви Гуцанов.

Относно исканията на превозвачите той смята, че има много опции за постигане на част от тях. „С превозвачите започнахме един разумен диалог през изминалата седмица. И през следващата седмица ще продължим с разговорите. Тогава ще конкретизираме – дали да бъде намален акцизът, а България е с най-ниската ставка в целия ЕС, дали биодобавките да бъдат премахнати за един кратък период от време, примерно за 6 месеца“, поясни той.

Въвеждането на тол системата не може да бъде отлагано повече, категоричен бе Борислав Гуцанов. Той припомни, че тол системата е въведена през 2020 г., но с гратисен период за тежкотоварните автомобили. „Още тогава тя трябваше да бъде въведена в цялата мрежа на страната. Тогава превозвачите отново излязоха на протест със същите аргументи като сегашните. Тогавашното правителство взе решение за 3-месечна отсрочка, която продължи две години. Рано или късно тя трябва да бъде въведена“, заяви той.

По думите му в Комисията по транспорт не са постъпвали сигнали превозвачи за упражняван натиск чрез съставяне на неправомерни актове. „Неофициално обаче чух подобни изказвания от превозвачи. Но официално в деловодството на комисията няма подадени жалби. Аз осъждам подобни действия. Ако има – призовавам за писмени сигнали до мен като председател на комисията“, заяви депутатът от левицата.