Регионални избори в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия
Секция: СВЯТ
15 Май 2022 09:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Регионални избори в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия

/КРОСС/ В най-многолюдната провинция на Германия - Северен Рейн-Вестфалия днес се провеждат регионални избори. Вотът се възприема като тест както за управляващата в Берлин социалдемократическа партия на канцлера Олаф Шолц, така и за опозиционния Християндемократически съюз на новия лидер Фридрих Мерц,

В последните допитвания води консервативният Християндемократически съюз и вероятно ще успее да запази властта. Само три процента по-малко получават социалдемократите, които години наред управляваха в Северен Рейн-Вестфалия.

Провинцията, където се намира индустриалната Рурска област, е смятана за бастион на социалдемократите, традиционно защитаващи интересите на хората на наемния труд. Най-сериозен ръст в сравнение с изборите преди пет години отбелязват Зелените - от 6,4 процента през 2017 година на очаквани 17 на сто днес.

В местния парламент в Дюселдорф вероятно ще влязат още либералите, които губят почти половината от подкрепата в сравнение с предишния вот, както и популистката партия „Алтернатива за Германия" без промяна в очакваните гласове. Прогнозните резултати сочат, че в ключовата федерална провинция може да бъде постигната управляваща коалиция между християндемократите и Зелените, но не може да се изключи и лявоцентристко управление на социалдемократите със партията на Зелените.