България може да загуби над 2 млрд. лева заради недовършени пътища
Секция: ПОЛИТИКА
15 Май 2022 08:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България може да загуби над 2 млрд. лева заради недовършени пътища

/КРОСС/ Председателят на регионалната комисия на Европейския парламент Юнус Омаржи призова страната ни да приключи във възможно най-кратки срокове започнатите инфраструктурни проекти, преди да загуби средствата, отпуснати за тях.

Под най-голям риск са автомагистрала „Струма", обходният път на Габрово и тунела под „Шипка". Ако обектите не бъдат завършени до 2024 година, България може да загуби повече от 2 млрд. лева, коментира българският евродепутат Андрей Новаков.

За два дни председателят на Регионалната комисия на Европейския парламент Юнос Омаржи обиколи най-проблемните обекти у нас, за да провери как се изразходват средствата, отпуснати още за програмния период 2014-та 2020-та година: „Аз бях там, на място, и видях пътища, финансирани от Европейския съюз, които не са завършени и които не водят до никъде. Това създава лош имидж за кохезионната политика на Европейския съюз. Имаме усещането, че всичко е замряло, че нищо не се случва. Там, където са спрени строежите, трябва да продължат" - коментира Юнос Омаржи и посочи автомагистрала „Струма" като приоритет не само за България, но и за Европейската комисия.

„Единственият шанс за магистралата е да бъде завършен започнатия проект", посочи Андрей Новаков: „Нови действия по това да се реализира тунел в почва, която е радиоактивна там, означава на практика да забравим за това до 2030 година. В много държави разследват проекти и никъде не са ги спрели".