Щерьо Ножаров: Очаква се поскъпване на всички стоки
Секция: ИКОНОМИКА
15 Май 2022 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Щерьо Ножаров: Очаква се поскъпване на всички стоки

/КРОСС/  Увеличението на газа спрямо цената на дългосрочния договор не е 14, а около 25%. То ще натовари определени сектори и определени чувствителни за населението сектори. Около 25 000 фирми ще бъдат засегнати от промяната на цената на газа. Това каза Щерьо Ножаров от Българска стопанска камара в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

Най-големият проблем по думите му е липсата на предвидимост. Очакванията са за поскъпване на всички стоки. „Липсата на предвидимост е по-големият фактор за увеличаване на цените, отколкото самото физическо нарастване на цените. Производствената инфлация към момента е 36%, тя надува хармонизирания индекс на потребителските цени“, заяви Ножаров.  

Увеличението за май бе обявено с голямо закъснение, а цените за следващите месеци остават неясни, посочи той.Проблемите с цените на енергоносителите са започнали още през миналата година, а войната само ги задълбочава, подчерта Ножаров.

„Проблемите с цените тук започнаха заради погрешната либерализация на пазара в областта на доставката и заради нереформирания сектор, който е с тежки дефицити. Правителството можеше да предвиди войната и да резервира количества. Можеше да се тръгне към бърза диверсификация с Румъния и Гърция, които се оказаха добре обезпечени“, коментира той.

Предприеманите в момента мерки от правителството според него са закъснели, няма диалог с бранша, а това води до липса на предвидимост, което е най-големият проблем за бизнеса, подчерта Щерьо Ножаров.

В протеста на 18 май ще се включат и петте национално признати работодателски организации, които представляват около 78% от активната работна сила, обяви Ножаров.